Lidovci mohou podle ANO příliš tlačit na restituce. Nesmysl, tvrdí Bělobrádek

Praha – Spor o ministerstvo zemědělství, které si nárokují lidovci, ani před středeční schůzkou lídrů koalice neutichá. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v Interview DD naznačil obavu, kterou sdílí i ČSSD: v případě ministra za lidovce by prý hrozil nátlak na „benevolentnější“ posuzování církevních restitucí. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka jde ale o zástupný problém. KDU-ČSL prý považuje restituce za uzavřenou kapitolu, která běží podle schváleného zákona, a účelové zásahy tak nejsou na místě. Lidovci dál trvají na získání postu ministra zemědělství jako základní podmínku pro účast v koalici, dodal v Událostech, komentářích.

Kdo a jaké resorty má ovládat? Už teď je jasné, že poslední chybějící část koaliční smlouvy bude nejtěžší. Hlavně kvůli resortu zemědělství, které má co promlouvat do správy církevních restitucí. Lidovci si jeho získání stanovili jako podmínku, stvrzenou i na celostátní stranické konferenci (více ZDE). Především ČSSD se slovy Jana Mládka až dosud v případě Lidovců obávala až příliš „štědrého“ vydávání majetku církvím a možného prolomení hranice února 1948. Podobně se dnes vyjádřil také předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Lidovci by podle něho mohli vyvíjet nátlak na Státní pozemkový úřad nebo podnik Lesy ČR, které pozemky vydávají a jejichž ředitele ministr jmenuje. 

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka ale obava z účelového nátlaku není na místě. V takovém případě by se prý v případě dávno schválených restitucí popíral právní stát. „Není možné, že by ministr ovlivňoval něco, co je výkladem zákona. Mimojiné je tady i možnost soudního přezkumu. Stejně tak bych mohl říct, že ČSSD je pro nás nepřijatelná proto, že by blokovala restituce. Myslím, že je to problém zástupný,“ řekl Bělobrádek s tím, že dál bere jako hlavní vyjednavač strany resort zemědělství jako prioritu.

Jan Mládek (ČSSD), Události, komentáře 16. 12.: „Ministerstvo zemědělství ovlivní rozsah církevních restitucí, a proto ty ostatní dvě strany mají obavu z toho svěřit resort do rukou KDU-ČSL.“

Jaroslav Faltýnek (ANO), Interview DD 17. 12.: „Pozemkový fond a Lesy ČR jsou instituce, které vydávají pozemky v restitucích, a oba ředitele jmenuje ministr zemědělství. Ta teoretické obava může být z toho, že by ministr mohl naléhat na ředitele, aby byl vstřícný.“

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Události, komentáře 17. 12.: "Já bych pochopil, kdyby tady druhá strana řekla, že je to také jejich priorita, to se ale evidentně nestalo. Do politiky jsem nešel proto, abych subjekty zřizované ministerstvem tlačil do toho, co chci já. Pokud to tak bývalo zvykem, já to tak dělat rozhodně nebudu."

Faltýnek: Lidovci o zemědělství v minulých letech nejevili zájem

Podle Faltýnka i mnozí zemědělci tvrdí, že ministerstvo potřebuje někoho, kdo s vyjednáváním o podmínkách zemědělců neztratil kontakt. „Já říkám, že podle názoru zemědělců, podle mailů, kterých dostávám denně desítky, my nemáme čas, aby nastoupil někdo, kdo se to bude zase půl roku učit,“ uvedl Faltýnek v reakci na požadavky KDU-ČSL. Sami lidovci mluví o tom, že k agrárnímu sektoru mají blízko z hlediska jejich voličů i historie - právě post ministra zemědělství v minulosti zastávala jedna ze stranických ikon - Josef Lux.

Lux byl podle Faltýnka, dlouholetého představitele Agrární komory, kvalitním lidoveckým ministrem (v letech 1992 až 1998). Od té doby ale také posledním, dodává vyčítavě Faltýnek. „Bylo by dobře, aby tam byla určitá kontinuita odborníků, kteří vyjednávali podmínky o důstojném postavení českých zemědělců. KDU-ČSL se tohoto boje neúčastnila,“ dodal poslanec ANO.

Podle Bělobrádka jde ale o další chabý argument. „Já můžu vyjmenovat šest ministerstev, které hnutí ANO nemělo nikdy. S tím já nemohu souhlasit - hodnotit někoho a jeho odbornou zdatnost, to já bych se neodvážil. I sociální demokracie měla posledního ministra zemědělství před 7 lety. Já si myslím, že je to další zástupný problém,“ dodal předseda Lidovců.

Kdo je tady odborník?

S nedostatkem praktických zkušeností nesouhlasí zástupce ani KDU-ČSL Daniel Herman. V úterním Interview zmínil, že minimálně tři kandidáti mají dostatečné předpoklady. „V tuto chvíli jsou aktuální tři jména – předseda Pavel Bělobrádek, který pracoval řadu let v oblasti veterinární; místopředseda strany Marian Jurečka, který je soukromě podnikajícím zemědělcem; senátor Petr Šilar, který se dlouhá léta otázkou zemědělství zabýval jako radní v Pardubickém kraji,“ vyjmenoval Herman.

Šéf poslanců ANO ale dál trvá na tom, že lidovci nebyli v Bruselu u jednání o nové zemědělské politice a resort zemědělství by měli nechat sociálním demokratům, kteří u toho byli. „My jsme od začátku říkali, že chceme vrátit naší zemi potravinovou soběstačnost. A že chceme lidi, kteří se na tom podíleli v uplynulých pěti letech. ČSSD takové lidi má,“ dodává Faltýnek.

Podobný názor vyjádřil také prezident Agrární komory Jan Veleba. I podle něho lidovci nenabízejí žádného odborníka do čela ministerstva zemědělství. Naopak hnutí ANO i sociální demokraté prý odborníky mají. Veleba upozornil na to, že v nadcházejících měsících budou finišovat jednání v Bruselu o dlouhodobé podobě Společné zemědělské politiky EU, proto je prý potřeba v čele resortu zkušený expert. A šéf lidovců Bělobrádek k tomu dodává: „Tak jako je pro ANO klíčové ministerstvo financí, pro nás je to zemědělství. Až to ostatní je k jednání.“ Budoucí koalice si při jednání zřejmě zažije ještě perné chvíle.  

Faltýnek končí v Agrofertu

Během Interview Faltýnek také oznámil, že po vzájemné dohodě s Andrejem Babišem od nového roku skončí v představenstvu holdingu Agrofert. Právě tam se snažil v minulých letech vyjednávat lepší zemědělskou politiku v EU. Teď chce agrární oblasti pomáhat hlavně z pozice poslance. „My jsme dnes skupina, která hospodaří zhruba na 2 procentech zemědělské půdy v ČR. To se možná někomu může zdát jako dominantní postavení. Bojovali jsme ve Štrasburku právě s svědomím té naší síly nejen za sebe, ale i za práva všech českých zemědělců,“ dodal.

Lidovcům přitom dlouhodobě nejde jen o konkrétní ministerstva, ale i o jejich počet. Doposud dvě nabídnutá vládní křesla v čele zdravotnictví a kultury jim nestačí. „Když bude celkem 14 či 15 ministrů, pak pro nás jsou dva posty, myslím, asi adekvátní. Pokud jich ale bude víc, tak už bychom se měli bavit o dalších,“ vzkázal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi ale dochází trpělivost. Podle něho by nejmenší strana rodící se koalice neměla udávat podmínky. Jeho stranický kolega, poslanec Martin Stropnický ale dnes dohady kolem počtu ministerstev komentoval přívětivěji: „My jsme vždycky byli spíš pro zeštíhlování na všech úrovních. Ale teď argumentovat tím, že mít o jednoho ministra víc, by zruinovalo tuto zemi, je prostě hloupost. To tak není. Pokud by to bylo dobré řešení, tak já osobně jako občan si za něj docela rád připlatím.“

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Do Vánoc zřejmě vláda nebude

Čas a lidovecké nároky ale nenahrávají hlavně šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Ten chtěl původně prezidenta seznámit s kompletním návrhem vlády už ve čtvrtek. Prozatím to vypadá, že jej pouze poinformuje o další fázi vyjednávání. „Ten problém je složitější, než to na první pohled vypadá,“ přiznává Sobotka. Podle něj existují po úterním jednání s předsedy ANO a KDU-ČSL dvě varianty konečné vládní sestavy. Původní návrh se sedmnácti ministry, nebo o jednoho člena kabinetu navíc. V takovém případě by šlo zřejmě o ministra pro národnostní menšiny.

Největší koaliční tahanice bývají už tradičně buď o takzvaná silová ministerstva, anebo o ta, která hospodaří s velkým rozpočtem. Pro ČSSD je prioritou ministerstvo vnitra, pod které spadá policie a bezpečnost státu. Získat chce i ministerstvo průmyslu, které patří k vlivným resortům, protože udává veškerou průmyslovou politiku státu. ČSSD stojí i o ministerstvo zahraničí.

Hnutí ANO od počátku vyjednávání opakuje, že mu nejvíc záleží na ministerstvu financí, které by rád vedl šéf Andrej Babiš. Na financích se rozdělují peníze pro všechny ostatní resorty a sestavuje se rozpočet. Kromě toho chce hnutí rezort spravedlnost, která má pod sebou justici, a také ministerstvo pro místní rozvoj, které rozděluje evropské peníze.

Lidovci do vlády nechtějí jít, pokud strana nezíská ministerstvo zemědělství. O to ale stojí i ČSSD. Lidovci argumentují tím, že na venkově mají své voliče. Resort zemědělství hospodaří s rozpočtem zhruba padesáti miliard.

Představy stran o obsazení některých resortů:

ČSSD

  • Ministerstvo vnitra - Milan Chovanec
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu - Jan Mládek
  • Ministerstvo zahraničních věcí - Lubomír Zaorálek

ANO

  • Ministerstvo financí - Andrej Babiš
  • Ministerstvo spravedlnosti - Helena Válková
  • Ministerstvo pro místní rozvoj - Věra Jourová

KDU-ČSL

  • Ministerstvo zemědělství - Pavel Bělobrádek
Vládní dohoda drhne na zemědělství (zdroj: ČT24)