Mynář o prověrku nepožádal ani tento týden

Praha - Hradní kancléř Vratislav Mynář dosud nepožádal o bezpečnostní prověrku, i když tak chtěl podle prezidenta Miloše Zemana učinit tento týden. Pokud Mynář prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedostane, na Hradě skončí, avizoval Zeman. „Počkejte si. Až požádám, tak se dozvíte,“ reagoval dnes Mynář.

Zeman již dříve zopakoval, že pokud kancléř prověrku nedostane, ve své pozici končí.  V médiích se objevily spekulace, že Mynář prověrku nemusí získat kvůli některým svým podnikatelským kontaktům. Podle prezidenta ale neexistuje zákon, který by řediteli prezidentské kanceláře ukládal nutnost mít prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň.  

Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů ZEMANOVCI a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.