Lidovci schválili koaliční smlouvu, trvají ale na ministerstvu zemědělství

Praha - Celostátní konference KDU-ČSL schválila programovou a procedurální část koaliční smlouvy s ČSSD a hnutím ANO. Ne všichni lidovci se vstupem do koalice s těmito koaličními partnery souhlasili, opačný názor z celkových 80 členů konference ale zazněl jen od několika jednotlivců. „Neznamená to, že do koalice vstupujeme,“ upozornil na tiskové konferenci předseda strany Pavel Bělobrádek. Lidovci totiž budou podle usnesení svého výkonného výboru požadovat křeslo ministerstva zemědělství. Do něj by mohl usednout sám Bělobrádek. O obsazení resortů začnou zástupci všech tří stran jednat v pondělí odpoledne.

Podle Bělobrádka existuje celá řada argumentů pro i proti této koaliční smlouvě. „Na jedné straně jsou zde velká rizika, která nás v eventuální koalici mohou čekat, na druhou stranu jsme strana, která se bezpochyby chce chovat konstruktivně. Všechny ostatní varianty nám přijdou ještě méně dobré pro Českou republiku. My se musíme dívat hlavně na to, co je dobré pro Českou republiku,“ uvedl předseda lidovců po jednání stranické konference s tím, že KDU-ČSL nechce v koaličním vyjednávání taktizovat.

Bělobrádek i členové celostátní konference ocenili intenzivní vyjednávání o programu koaliční smlouvy. Ve schváleném návrhu je prý zapracována velká většina volebních priorit lidovců. „Museli jsme v některých věcech ustoupit a udělat určitou korekci našich přání a programových požadavků. Je to prostě dohoda, je to otázka kompromisu, je to otázka možného,“ řekl Bělobrádek. „Bylo by nám líto, kdyby se tato dohoda nerealizovala. Samozřejmě jsme si vědomi všech rizik, která s tím eventuálním spoluvládnutím existují,“ dodal.

Koaliční dohodu už schválil Ústřední výkonný výbor sociální demokracie. Hnutí ANO o ní bude jednat začátkem nadcházejícího týdne.

S koalicí zatím ještě nepočítejte, vzkazují lidovci

Na stole zatím byla programová a procedurální část koaliční smlouvy. „To neznamená, že do koalice vstupujeme, protože ještě chybí v procedurální stránce doplnit eventuální rozložení sil ve vládě,“ řekl Bělobrádek s tím, že bude záležet na celkovém počtu křesel ve vládě. Jednání o rozdělení křesel v budoucím kabinetu začnou mezi ČSSD, ANO a lidovci v pondělí odpoledne.

Nejmenší vládní strana usiluje o „důstojnější roli“ v koalici, nabídnuté dva resorty - kultury a zdravotnictví - jí nestačí. KDU-ČSL trvá na třech křeslech, a to takových, které by byly blízké prioritám KDU-ČSL. Kulturu a zdravotnictví dopředu neodmítají, okruh zájmu prý ale zahrnuje zemědělství, sociální věci, školství, případně životní prostředí nebo průmysl. (Více o požadavcích lidovců čtěte zde.)

Bělobrádek dostal úkol - vybojovat zemědělství

Celostátní výkonný výbor v neděli vyjádřil vůli, aby KDU-ČSL požadovala v rámci rozdělování resortů ministerstvo zemědělství. Kdo by stál v jeho čele, bude podle Bělobrádka záležet na tom, jaká další ministerstva strana získá. „Principiálně by to mělo být tak, že předseda by měl vést ministerstvo nejsilnější, takže uvidíme,“ uvedl lidovecký předseda. V úvahu podle něho přicházejí on, místopředseda Marian Jurečka nebo senátor Petr Šilar.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po jednání výkonného výboru:

„Celostátní výbor se usnesl, že pověřuje vyjednavače, aby při vyjednávání o vládě jedním z vyjednaných ministerstev bylo ministerstvo zemědělství. (…) Je to naše programová priorita, je to věc, která má v lidové straně tradici a je to otázka nejenom zemědělství, ale i venkova.“

Na o otázku, zda by lidovci přistoupili na zisk dvou ministerstev, pokud by měli zemědělství, Bělobrádek odpověděl, že je to věc dalšího jednání. Hovořil ale taky o tom, že rozdělení resortů není prostá aritmetika. Na druhé straně KDU-ČSL prý nechce být jako Strana zelených, která měla šest poslanců a čtyři vládní křesla. „Máme mandátů 14, pět míst ve vládě požadovat nebudeme,“ dodal.

Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ANO:

„Neviděl jsem nikoho z KDU-ČSL v posledních 5 letech, že by se nějak aktivně podíleli na boji o zájmy českých zemědělců na rozdíl od kolegů ze sociální demokracie, které osobně znám. Sociální demokracie má spoustu schopných lidí na tuto oblast.“

Jan Veleba, senátor a prezident Agrární komory:

„Doporučoval bych, aby obsadili jiné důležité ministerstvo, a toto ministerstvo přenechali sociální demokracii, která by tam měla posadit kompetentního a odborně zdatného ministra, který byl u vyjednávání podmínek reformy Společné zemědělské politiky EU. Ve straně KDU-ČSL se podle mě takový člověk nenachází.“

Šéf lidovců nicméně už dříve zopakoval, že nepamatuje jakoukoli koaliční stranu, která by neměla víc než dvě ministerstva a neměla silový či hospodářský resort. V programové části koaliční smlouvy se ale i přes personální otázky podle něj odráží velká většina programových priorit. Podle Jurečky se lidovcům nepodařilo prosadit to, že má zůstat poplatek za hospitalizaci a společné zdanění manželů.

Jiří Čunek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Lidovecký senátor Jiří Čunek nesouhlasí s postupem strany, kdy koaliční smlouva byla schválena, aniž by bylo známo rozložení sil v případné koalici. Program a personálie prý není možné oddělit, ani hlasování o nich. „Ano, skočíme o tyči teď deset metrů, jsme se rozhodli, ale my se taky musíme bavit o tom, kdo to skočí,“ reagoval Čunek. Bělobrádek s tím nesouhlasí. „Nejdříve je třeba mít shodu na programu. Do té doby řešit ministerstva a jejich obsazení nemá význam,“ podotkl.

ČSSD bude velkorysá, avizoval Sobotka

Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka slíbil, že o rozdělení resortů bude sociální demokracie jednat velkoryse. Podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance by mohl Sobotka už na čtvrteční schůzce předat prezidentovi Miloši Zemanovi konkrétní návrh na rozdělení ministerstev mezi strany vznikající trojkoalice. Součástí návrhu by mohla být i některá jména kandidátů na ministry. Sobotka by podle něj mohl dostat pověření k sestavení vlády do Vánoc.

Martin Stropnický /ANO/ k požadavku lidovců:

„Dva ministři nezanedbatelných resortů a jeden vicepremiér mi přijde korektní. Toto případné vydírání jedním ze členů koalice je poloha, která tu vládu naprosto paralyzuje a zmrtvuje, a to potom opravdu nemá cenu.“

Vydáno pod