Kde vezmete na plnění slibů z koaliční smlouvy, ptá se opozice

Praha – Koaliční smlouva, kterou dnes představili sociální demokraté, hnutí ANO a KDU-ČSL, slibuje v první řadě šetření a efektivnější fungování státu, na druhou stranu plánuje znovuzavedení valorizace penzí nebo rušení zdravotnických poplatků. „Kde na to vezmete?“ zní proto hlavně z pravicové části opozice. TOP 09 a ODS varují před druhou v koaliční smlouvě navrženou možností, kterou jsou daňové změny, pokud se úspory neukážou jako dostatečné. Například TOP 09 upozornila na to, že ve smlouvě stále zůstává možnost sektorové daně, kterou odmítá i šéf koaličního hnutí ANO Andrej Babiš. Hnutí Úsvit je naopak s koaliční smlouvou velice spokojeno, souhlas s mnoha body projevili i komunisté, kteří ale odmítají být jakýmisi náhradními spojenci ČSSD.

KSČM souhlasí s rušením poplatků, chybí jí podpora zaměstnanosti

„Myslím si, že bychom mohli sehrávat roli pozitivní opozice,“ doufá první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. Pro takovou roli by ale komunisté chtěli být informováni o tom, co vládní koalice připravuje. Šimůnek připustil názorovou blízkost s nejsilnější koaliční stranou ČSSD, roli jakéhosi zástupce podporujícího ČSSD u pro její koaliční partnery příliš levicových témat ale odmítá.

„Nejsme ani žádní zástupci, ani žádní skokani. Jsme strana, která plní svůj program. Pokud budou návrhy ČSSD nebo i vlády v souladu s naším programem, tak je podpoříme,“ řekl Šimůnek. Politolog Kamil Švec ale upozornil na to, že na podobnou roli si KSČM zvykla například za působení vlády Jiřího Paroubka. „Navíc jsme dnes slyšeli první vyhranění se Andreje Babiše spíše napravo,“ poukázal politolog.

Andrej Babiš:

„My jsme splnili historickou úlohu tím, že jsme vznikli a že jsme zabránili vzniku levicové vlády, která by navýšila daně všem. Takže pro nás ten největší úspěch je v tom, že jsme zabránili navýšení daní živnostníkům i zahraničním firmám a také zavedení sektorových daní, protože kdybychom zavedli sektorovou daň, tak by byl dopad na ekonomiku velice negativní.“

Největší problém má podle Šimůnka KSČM se zahraniční politikou navrhovanou v koaliční smlouvě, Šimůnkovi ve smlouvě chybí také více konkrétních kroků ke snížení nezaměstnanosti. „Jsou tam samé úlevy, ale není tam dáno, jak budou vytvářena pracovní místa,“ uvedl Šimůnek.

Petr Šimůnek a Jiří Dolejš ve volebním středisku KSČM
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Naopak v oblasti šetření ve státní správě komunisté s rodící se koalicí souhlasí. „Nemělo by se to ale projevit propouštěním úředníků,“ upozornil Šimůnek. Za krok dobrým směrem považuje Šimůnek i rušení zdravotnických poplatků, i když jeho strana by v tomto bodu byla ještě radikálnější.

TOP 09 nevěří, že vláda bude skutečně šetřit

„Nejvíce mě překvapilo, že koaliční partneři deklarovali, že neznají stav země,“ komentovala prezentaci koaliční smlouvy Helena Langšádlová z TOP 09. Poukázala přitom na příklad sektorové daně, jejíž nezavedení označil Andrej Babiš za jeden z největších úspěchů hnutí ANO, zatímco předseda ČSSD ji označil za otevřenou otázku, která může být v příštích letech potenciálně zavedena.

Helena Langšádlová
Zdroj: Zlatohlávek Robert/ČTK

Koaliční strany v dnes představené smlouvě hodně hovoří o šetření a zefektivnění státní správy. „Zatím tomu nic nenasvědčuje,“ zapochybovala o snaze koaličních stran šetřit Langšádlová a upozornila, že se v současnosti zvyšuje schodek státního rozpočtu. Nejistota podle Langšádlové provází i návrh na valorizaci penzí. „Jedna věc je říci, že budou valorizovat penze. Otázka ale je: z čeho,“ komentovala to místopředsedkyně TOP 09.

„Ta koaliční smlouva zatím slibuje všem všechno, všem přidat, ale zatím vůbec neříká, kde se na to vezme,“ zhodnotil politolog Stanislav Balík.

Naopak v návrhu na omezení lichvy a úpravu vymáhání dluhů Langšádlová s koalicí ČSSD, KDU-ČSL a ANO jednoznačně souhlasí. Tuto problematiku začala řešit už vláda předchozí a Langšádlová ji považuje za jeden z výrazných společenských problémů České republiky.

ODS kritizuje rušení zdravotnických poplatků

„Odkazují se na lepší výběr daní, ale to jsou velice obecné fráze,“ kritizoval koaliční smlouvu Martin Kuba z ODS, který vidí zásadní rozpor ve slibu koalice nezvyšovat deficit a některých slibů, jako například rušení zdravotnických poplatků.

Martin Kuba
Zdroj: ČT24

„Podle mě velice nerozumné,“ řekl Kuba k rušení poplatků ve zdravotnictví. „Peníze, které si platíme na léčbu, se budou projídat v obědech a snídaních,“ varoval Kuba, podle něhož není řešením přílivu prostředků do zdravotnictví možnost zvýšit platby za státní pojištěnce. „Jsou to klasické socialistické sliby, které neodpovídají realitě,“ myslí si Kuba.

„Je pravdou, že v roce 2014 se daně zvyšovat nebudou,“ připustil předseda ODS. Varuje nicméně před pozdějšími daňovými úpravami, například před zavedením sektorových daní. Kuba se diví, že na tento návrh, byť ve velice obecné rovině, hnutí ANO přistoupilo.

„Já myslím, že přirozená je ta zdravá rivalita, která nás s TOP 09 čeká,“ řekl Kuba k možnostem spolupráce pravicové části opozice. Zásadní ale podle něho je spolupráce na prosazení pravicového programu. „Takže i ta spolupráce bude velice úzká,“ uvedl Kuba, s nějakou hlubší integrací obou stran ale nepočítá. „Myslím si, že obě strany budou mít problémy samy se sebou,“ komentoval pravicovou část opozice Švec.

Tomio Okamura
Zdroj: ČT24

Úsvit souhlasí s koaliční smlouvou z 90 %

„Koaliční smlouva z 90 % obsahuje program hnutí Úsvit přímé demokracie,“ nezastírá spokojenost předseda Úsvitu Tomio Okamura. „Žádnou iritující věc jsem v tuto chvíli nezaznamenal,“ dodal.

„Jakýkoli veřejně prospěšný návrh podpoříme,“ slíbil Okamura. „Druhou otázkou je, kde se na to vezme,“ poukázal také Okamura na příjmovou stranu rozpočtu a případné zvyšování daní.

Odboráři koalici věří, vítají šetření ve státní správě

„Můžeme vyslat pozitivní signál do společnosti, že jsme optimisté a že věříme, že se podaří uvést v život to, co jsme slyšeli na tiskové konferenci,“ myslí si předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Peníze na plnění slibů podle Dufka vláda mít bude, pokud nebude stát zbytečně rozhazovat. V jednom si ale už nyní odboráři vznikající vládu chválí, podle Dufka totiž s odboráři dokáže dobře komunikovat. „Myslím si, že by vůbec neškodilo zeštíhlit státní správu,“ navrhl Dufek s tím, že s ubíráním úřednických míst by se mohlo začít u ministerstev.

Svaz průmyslu: hlavní je stabilita podnikatelského prostředí

„To nejdůležitější, co podniky od vlády očekávají, je stabilita podnikatelského prostředí,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Čeho se naopak podnikatelé obávají, je nárůst administrativy, zavedení sektorové daně nebo zvyšování deficitu.

Transparency International: Plány jsou ambiciózní, chybí dohledový orgán

„Návrhy, které směřují vůči korupci, jsou obsáhlé, komplexní a ambiciózní. Například omezení dotací pro firmy, které nemají jasné majitele, jsou legislativně náročné, takže bude nutné prokázat politickou vůli a schopnosti to prosadit. Rád bych tam viděl (v koaličním programu vlády) nezávislý orgán dohledu nad financováním politických stran. Mít politiky pod drobnohledem je součást moderní demokratické společnosti,“ podotkl Radim Bureš, programový ředitel Transparency International ČR.

Vydáno pod