Grygárek: Kdysi „vycházející hvězda justice“, dnes obviněný

Praha – Působení bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, který byl dnes obviněný ze zneužití pravomoci, provází pochybnosti už delší dobu. Grygárek opustil úřad, stejně jako jeho nadřízený Vlastimil Rampula, kvůli podezření, že zametá pod koberec některé korupční kauzy. Už dříve také Reportéři ČT upozornili na spojení mezi Grygárkem a lobbistou Romanem Janouškem. Oba mimo jiné zakoupili byt ve stejném domě v Galerii u Myšáka nedaleko pražského Václavského náměstí. Navíc se již dříve spekulovalo o Grygárkově zapojení v kauze Pandur. Přitom měl pověst schopného právníka a média spekulovala, že kariérní postup mu zavřelo jen jeho předlistopadové angažmá.

O Grygárkově spojení s lobbistou Romanem Janouškem informovala média již koncem roku 2011. Právě kvůli vazbám na kontroverzního lobbistu jej dočasný šéf pražských žalobců Stanislav Mečl vyzval k rezignaci, Grygárek to ale odmítl. Mečl zjistil, že v době, kdy měl jeho náměstek na starosti úsek trestního řízení, mělo vrchní státní zastupitelství (VSZ) pět případů, které se vztahovaly k vlivnému podnikateli, kterému podle zjištění České televize náměstek psal zprávy. Důvodem Grygárkova odvolání prý byla komunikace s Janouškem v souvislosti s prověřováním úniků v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur.

Kauza Pandur

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Na spojení mezi Grygárkem a Janouškem upozornil opět v polovině letošního roku pořad Reportéři ČT, který přišel s informací, že Grygárkova tchyně koupila před pěti lety byt v Galerii u Myšáka v centru Prahy, v těsném sousedství Romana Janouška. Bývalý náměstek na VSZ přitom nedokázal věrohodně vysvětlit, kde jeho příbuzná na byt, který si pronajímal někdejší vlivný úředník pražského magistrátu Jiří Toman, vzala peníze - podívejte se na reportáž z Reportérů ČT.

Byty v Galerii u Myšáka
Zdroj: ČT24

Libor Grygárek - investor

Jelikož se Galerie Myšák nachází nedaleko Václavského náměstí, je bez pochyb, že toto místo je jedním z nejlukrativnějších v hlavním městě. Bezmála 80metrový byt tam koupila tchyně Libora Grygárka v roce 2008 za 13 milionů korun. Bývalý státní zástupce s manželkou jej pak od ní v loňském roce odkoupil za zhruba stejnou cenu.
Není to ale zdaleka jediná nemovitost pořízená Liborem Grygárkem v posledních letech. „V současné době jsem vlastníkem dvou rodinných domů, jedné parcely a jednoho bytu,“ uvedl Grygárek s tím, že jeho čistý příjem ze zaměstnání od roku 1984 je 12 milionů korun. Čistý příjem z pronájmů nemovitostí činí 26 milionů korun.
Grygárek podle svých slov vydělal celkem přes 40 milionů korun. Nemovitosti nakoupil za necelých 33 milionů korun. To ale nejsou jediné investované peníze, další totiž musel vložit do rekonstrukcí za částku 7 milionů korun. Z toho tedy vyplývá, že veškeré své vydělané peníze bývalý státní zástupce investoval do nemovitostí.

Grygárkovo jméno figurovalo i mezi žalobci VSZ podezřelými z protahování kauzy Mostecké uhelné společnosti, jak vyplynulo ze závěrů kontroly zaměřené na spolupráci státních zástupců se švýcarskými vyšetřovateli. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) proto na Grygárka podal kárnou žalobu, kterou ale později stáhl.

Vlastimil Rampula a Libor Grygárek
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Grygárek býval vrchním státním zástupcem v Praze, od roku 2007 zastával funkci na pražském městském státním zastupitelství. Do vedení úřadu se Grygárek vrátil v dubnu 2007, a to na funkci náměstka vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Od Rampulova příchodu v roce 2007 si tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sliboval razantnější boj s korupcí a hospodářskou kriminalitou. O pět let později ten samý ministr o jeho odchod skoro rok zápasil. Mimo jiné právě s odkazem, že s korupcí a hospodářskou kriminalitou bojuje málo. K jeho pádu s cejchem zametače kauz podle kritiků i návrhů na odvolání přispěly hlavně sporné kroky ve vyšetřování kauz Gripen, Mostecká uhelná nebo IPB.

Současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová jej tehdy při komentování kauzy Jiřího Čunka označila za součást justiční mafie, za což se mu později na základě soudního rozhodnutí musela omluvit. Nejvyšší soud ale počátkem letošního roku vyhověl dovolání Benešové a nařídil nové projednání kauzy.

Marie Benešová, ČRo ze dne 20. prosince 2007: "Za tím je taková ta zákulisní justiční mafie, která se snaží tu justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury." 

Benešové vadil Grygárek ve funkci náměstka také kvůli podezření, že se aktivně účastnil represí proti zadrženým při pražských demonstracích proti sovětské okupaci v srpnu 1989. Grygárek ovšem vždy uváděl, že jen dohlížel na práci bezpečnosti a osobně se na perzekucích nepodílel. Za pravdu mu dala i vyšetřovací komise.

Po absolvování právnické fakulty působil Grygárek od osmdesátých let jako prokurátor. Z prokuratury nakrátko odešel v září 1989, vrátil se na začátku roku 1990 a po přetvoření prokuratury ve státní zastupitelství se Grygárek stal náměstkem pražského vrchního státního zástupce. 

Po loňském odchodu ze státního zastupitelství Grygárek i jeho bývalý šéf Rampula zamířili do advokacie. Rampula mimo jiné zastupoval při výslechu v kauze Nagyové lobbistu Rittiga.

Události: Obvinění Libora Grygárka ze zneužití pravomoci (zdroj: ČT24)