Varvařovský rezignuje na funkci ombudsmana, skončí k 20. prosinci

Brno - Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Podrobnosti a důvody rezignace nechce podle mluvčí úřadu Ivy Hrazdílkové nijak komentovat. Ombudsmanův zástupce Stanislav Křeček také důvody rezignace nezná. „Ze svých poznatků ale mohu říci, že pan doktor Varvařovský nebyl spokojen s výsledky voleb, které se udály. Neměl asi zaručeno, že bude moci svůj úřad vykonávat tak, jak si představuje,“ řekl České televizi s tím, že jde ale jen o jeho čistě osobní dojem.

„Pan Varvařovský nám sdělil, že bude rezignovat z důvodů, které nespočívají uvnitř tohoto úřadu. Je to jeho rozhodnutí a důvody samozřejmě neznám,“ uvedl Křeček, který úřad povede až do volby nového ochránce práv. „Už to dělám i nyní, protože pan Varvařovský je na dovolené,“ dodal. Volba nového ombudsmana musí podle zákona proběhnout do 60 dnů od rezignace, tedy do 20. února. K žádnému omezení úřadu podle Křečka do té doby nedojde.

Prohlášení Pavla Varvařovského

„Rozhodl jsem se rezignovat a děkuji všem svým spolupracovníkům za podporu a pracovní nasazení: zejména zaměstnancům Kanceláře veřejného ochránce práv a oběma svým zástupcům – RNDr. Jitce Seitlové a JUDr. Stanislavu Křečkovi, kteří se výraznou měrou podíleli na mé práci a spoluutvářeli mé tříleté působení ve funkci veřejného ochránce práv České republiky.“

zdroj: web Veřejného ochránce práv

Ombudsman hrozil rezignací opakovaně už od roku 2011. Vadilo mu, že parlament ignoroval jeho doporučení na úpravy zákonů. Naposledy pak mluvil o rezignaci letos na jaře v souvislosti s Křečkem, kterého mu poslanci zvolili za jeho zástupce. Netajil se tím, že si místo něj přál odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera. Křeček i Varvařovský nicméně později uvedli, že spolu v čele úřadu vychází dobře.

Bývalý ústavní soudce byl ve funkci ombudsmana tři roky

V polovině letošního září hodnitl Varvařovský svůj výkon v první polovině funkčního období ombudsmana. Za úspěch označil, že se podařilo zlepšit podmínky pro získání sirotčího důchodu, že byl zrušen systém DONEZ, jenž nutil nezaměstnané hlásit se na poštách, nebo to, že se podařilo před Ústavním soudem uhájit právo obcí regulovat provoz herních videoterminálů.

Pavel Varvařovský (16. října 1945) vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze. V letech 1969 až 1984 pracoval jako právník v několika státních podnicích. V období 1985–1990 působil jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně. V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády pro otázky uprchlíků. V září 1992 byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu, 29. března 1994 ho prezident Václav Havel jmenoval soudcem Ústavního soudu. V této funkci setrval po celé desetileté funkční období. Je autorem několika učebních textů pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků. Funkce ombudsmana se ujal 13. září 2010.