Lidem s rakovinou se šance na přežití rok od roku rapidně zvyšuje

Praha - Šance na přežití pacientů s rakovinou se v Česku oproti předchozím létům výrazně zvedla. Vyplývá to ze studie Eurocare5, která srovnávala pětileté přežití v letech 2002 až 2007 u více než deseti milionů pacientů z 29 evropských zemí. Česká republika dosáhla až o 15 procent lepších výsledků než země východní Evropy, kam ji studie zeměpisně řadí. Zhoršení studie zaznamenala pouze u pacientů s rakovinou konečníku, kde kvůli nedostatečnému screeningu nedojde k podchycení nádoru včas.

Přežití onkologických pacientů v Evropě obecně stouplo, mezi regiony ale rozdíly zůstávají. Česká republika je v rámci východní Evropy nadprůměrná. „U drtivé většiny nádorů jsme zásadně poskočili v dosahovaném přežití, což nás fakticky vyřadilo z východoevropských zemí. Jsme v lepším průměru Evropy, anebo na něj ztrácíme jen jednotkové body,“ řekl ČTK ředitel brněnského Institutu biostatiky a analýz Ladislav Dušek, který česká data pro celoevropskou studii kontroloval. 

  • Ladislav Dušek: „ČR svými nejnovějšími výsledky upoutala evropskou veřejnost a náš informační systém pro hodnocení onkologických center byl dokonce vybrán jako model pro pilotní zapracování nových pravidel hodnocení v EU.“ 

Pětileté přežití se v průměru Evropy pohybuje od zhruba 80 procent u rakoviny prostaty či prsu až po méně než 15 procent u rakoviny plic či slinivky. Nejvíc v Evropě stouplo pětileté přežití u rakoviny prostaty, ze 73 na 82 procent, a konečníku, z 52 na 58 procent. Přežití je podle studie měřítkem efektivity zdravotnického systému. Výsledky léčby zlepšuje využití účinných léků a lepší operační techniky, plošný screening a včasná diagnostika.

V Česku dosáhlo pětileté přežití rakoviny prsu 78 procent, průměr Evropy je 81,8 procenta, průměr východní Evropy 73,7 procenta. Zlepšení výsledků přinesl plošný screening, zdravotní pojišťovny hradí mamograf ženám od 45 let jednou za dva roky, u mladších žen je vyšetření prsou součástí pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa či praktika. Podobně u mužů se lékaři zaměřují na prevenci rakoviny prostaty. Pětileté přežití tak v ČR činí 78,2 procenta, průměr Evropy je 83,4 procenta, průměr východní Evropy 72 procent.