Omnipol se bude dál starat o casy, ministerstvo prodloužilo smlouvu

Praha - Servis letounů CASA bude i dál provádět společnost Omnipol. Podle Lidových novin s ní ministerstvo obrany prodloužilo smlouvu. Do konce příštího roku zbrojařské firmě zaplatí až 150 milionů korun. V červenci přitom vláda souhlasila, že zakázku získá španělský výrobce letadel Airbus Millitary. Kvůli nasazení letounů na Sinaji se ale smlouva nestihla včas dojednat a ministerstvo se rozhodlo pokračovat ve spolupráci s Omnipolem.

„Prodloužení spolupráce s Omnipolem je pouze dočasným řešením souvisejícím s nasazením letounů CASA na Sinaji a s tím, že dosud nebyla podepsána nová smlouva se společností Airbus Military,“ vysvětlil mluvčí obrany Jan Pejšek. Omnipol se k zakázce nechtěl vyjádřit – nový předseda představenstva Jozef Piga se omluvil, že je ve firmě teprve chvíli.

Obrana koupila čtyři casy v roce 2009 za 3,6 miliardy korun. Ministerstvo obrany si vysloužilo kritiku, že oddělilo nákupní a servisní smlouvu. Kontrakt na opravy za jednu miliardu získal Omnipol, který zprostředkoval i samotný nákup. Servisní smlouva skončila ke konci listopadu; stát vyčerpal jen 450 milionů korun. I proto ministerstvo novou servisní smlouvu obhajuje – bude totiž platná nejdéle do konce příštího roku a i s připočtením částky za prodloužení smlouvy nebude překročen finanční rámec původní smlouvy.

Senát v říjnu posvětil navýšení české mise na Sinaji o 13 vojáků a letoun CASA. Jde o první operační nasazení tohoto letounu. Hlavním úkolem jednotky je zajištění monitorovacích letů nad egyptsko-izraelskou hranicí a s mezinárodními pozorovateli na palubě. Kromě toho mají Češi na starosti i zásobování celého kontingentu, který má skoro dva a půl tisíce členů. CASA nahradila dva menší letouny, které už zásobování nestíhaly. Česko působí v misi MFO na Sinaji od roku 2009 a dosud tam byli tři vojáci; v místě zůstanou do konce roku 2014.