Protikorupční fond ocenil muže, kteří posvítili na DPP

Praha – Ocenění Nadačního fondu proti korupci (NFPK) dnes získali bývalý úředník pražského magistrátu Jiří Chytil a podnikatel Vladimír Sitta za to, že ohlásili údajné nepravosti v pražské dopravě; Chytil byl dříve utajeným svědkem v kauze Opencard, Sitta potom coby šéf tiskárny upozornil na odvádění peněz z jízdenek pražského dopravního podniku. I přesto ale oba nakonec začala policie stíhat. Fond jim nyní udělil nejen Cenu za odvahu, ale také více než 600 tisíc korun.

JIŘÍ CHYTIL podle ředitele NFPK Petra Soukenky pomáhal protikorupční policii v letech 2009 a 2010 coby tehdejší úředník z oddělení výpočetní techniky na magistrátu. U případu karty Opencard měl upozornit na „politické pozadí problematické zakázky firmě Haguess“. „Později se ale změnil vyšetřovatel a dohoda padla,“ dodal Soukenka.

Policie nakonec Chytila a další čtyři úředníky obvinila z uzavření nevýhodných smluv, čímž údajně způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Všichni vinu odmítají. Jejich případ projednává od září Městský soud v Praze. Od nadačního fondu dnes Chytil obdržel šek na 400 000 korun.

VLADIMÍR SITTA měl coby obchodní ředitel rodinné tiskárny Neograph předat detektivům v roce 2010 listinné důkazy o provizích z výroby jízdenek plynoucích lobbistovi Ivo Rittigovi. Případem se zabývali i Reportéři ČT, podle kterých tiskárna předává sedmnáct haléřů z peněz, které dostane za každou vyrobenou jízdenku, společnosti Cokeville Asset, jež zprostředkovala uzavření smlouvy – pro dodavatele velmi výhodné. Protože Cokeville Asset sídlí na Britských Panenských ostrovech, podle některých právníků se jedná o vyvádění veřejných prostředků. Právě na Panenské ostrovy by měla vést Rittigova stopa.

Sittu ale později policie obvinila z vyvádění peněz z firmy pomocí fiktivních faktur, sám Rittig se kvůli tvrzení, že profitoval z jízdenek DPP, neúspěšně obrátil na soud (čtěte víc). Sittův krok je podle Soukenky výjimečný v tom, že se jedná o podnikatele. „Mohl nad tím mávnout rukou a říct, že je to jedno, hlavně že to nějak běží. On to ale neudělal,“ uvedl Soukenka. Od fondu dnes Sitta dostal 264 000 korun.

Nadační fond proti korupci vznikl v roce 2011 a jako svůj cíl deklaruje „rozvoj etických hodnot v demokratické společnosti“ a odhalování skryté korupční činnosti ve veřejné správě. Je spojen se jménem podnikatele Karla Janečka. Ocenění letos předával již potřetí, v minulosti ho dostal whistleblower Libor Michálek, který upozornil na podezřelé kroky ve Státním fondu životního prostředí, nebo Martin Konečný, jenž sledoval nestandardní prezidentské milosti Václava Klause.

Brífink Nadačního fondu proti korupci k Mezinárodnímu dni boje proti korupci (zdroj: ČT24)