Špatné chování lékařů k bezdomovcům má řešit nová koncepce

Praha - Lidé bez domova si stěžují na špatné zacházení v některých nemocnicích. Tuto praxi přitom potvrzují i mnozí praktičtí lékaři. Odborníci se teď přou, jestli je přístup k nemocnému bezdomovci zdravotním, nebo sociálním problémem. Situaci by měla zlepšit připravovaná koncepce.

Jeden z bezdomovců dorazil do nemocnice s vyrážkou a vyčerpaný – na ulici by nepřežil. „Neplakejte, to bude dobré, budete mít celodenní ubytování,“ utěšovala ho lékařka. Denně touto ordinací projde třicítka lidí. Nejčastěji jde o bércové vředy, v zimě o nachlazení.

Převozu do nemocnice se ale bezdomovci mnohdy brání. Vede je k tomu špatná zkušenost. „Špatně se k nám chovají,“ podotkl jeden z bezdomovců. Podle lékařky Andrey Pekárkové jsou lidé bez domova často propuštěni předčasně. „V propouštěcích zprávách jsou mnohdy i nepravdivé informace,“ podotkla lékařka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedna z žen, která čekala před ordinací, se stala náhodnou svědkyní chování, jež ji připadalo neetické. Do motolské nemocnice proto poslala stížnost. „Do obličeje mu řekl, jestli je to vůbec člověk. Paní z recepce na něj zařvala, aby si nandal boty, že to po něm nebude uklízet. Říkali, že to bude smrdět,“ okomentovala chování lékařů Kristýna Vyskočilová.

Zároveň odmítá, že by byl muž agresivní. „Nebyl cítit, nemluvil, jen se chvěl a ležel,“ poznamenala žena. Nemocnice pak její výtky prověřila. Podle nemocniční ombudsmanky Vladimíry Dvořákové šlo o selhání jednotlivců. „Neprofesionální chování, jehož jste byla svědkem, se týkalo administrativní pracovnice z recepce a službu konajícího sanitáře. Oba zaměstnanci byli za své nevhodné chování potrestáni důtkou a finančním postihem,“ píše se ve zprávě.

Jinde ale tak vstřícní nebývají. Často se ospravedlňují tím, že bezdomovec byl opilý a napadal personál. „Problémy si uvědomujeme, ale i v tom nejšpinavějším člověku se skrývá člověk, osobnost, životní příběh,“ konstatovala lékařka Pekárková. Proto nyní vzniká v Česku první koncepce, která by složitý vztah bezdomovců a zdravotníků řešila. Inspiraci lékaři čerpali na nedávné konferenci v Bostonu.

Lékaři se k bezdomovcům mnohdy chovají neeticky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod