Při krachu podáme na stát žalobu, hlásí majitelé growshopů

Praha – Provozovatelé obchodů se zbožím pro umělé pěstování, tzv. growshopů, chtějí po sérii policejních zátahů žalovat stát o odškodné. Kriminalisté už měsíc prodejcům po celém Česku zabavují zboží i peníze kvůli podezření z propagace drog. Podle deníku MF Dnes obchodníci krachují a na soud se chtějí obrátit kvůli poškozování jejich podnikání. Na podporu growshopů chtějí dnes odpoledne lidé protestovat v centru Prahy.

Jedním z nespokojených provozovatelů je i Michal Otipka, majitel čtyř pražských prodejen. Stěžuje si, že policisté mu při razii zabavili zboží v hodnotě patnáct až dvacet milionů korun i veškeré peníze. Pokud se situace nevyřeší během několika týdnů, Otipkova firma s ročním stomilionovým obratem a třiceti zaměstnanci podle jeho mínění zkrachuje. 

Naposledy zasahovali lidé z Národní protidrogové centrály v Otipkově prodejně na Žižkově před více než dvěma týdny. Zásah ale podle svých slov nechápal. Splnil prý všechny podmínky, které mu policie dříve zadala. V jeho skladu přitom zasahovali i policisté, s nimiž dříve komunikoval.  

„Sami se omlouvali a říkali, že s tím nesouhlasí, ale je to nařízení shora. Byli si vědomi toho, že je jich zapotřebí jinde,“ dodal. Policisté mu veškeré zásoby ještě neodvezli, protože na to prý nebyli připraveni. Zabere jim to asi dva týdny. „Zatím vzali například tři tisíce květináčů a 1 500 pytlů s hlínou,“ uvedl majitel s tím, že u něj policie nenašla žádné drogy. Otipka i další majitelé growshopů se tak v případě krachu chystají zažalovat stát. „Budeme se bránit u soudu. Budu chtít odškodné a pak začnu podnikat někde jinde, kde zákony platí,“ řekl Otipka MF Dnes. 

Kvůli zásahům v growshopech plánují Česko zažalovat i někteří dodavatelé těchto obchodů, například nizozemská firma na pěstební systémy Advanced Hydroponics oj Holland. „Naše společnost funguje přes 20 let. Exportujeme naše produkty do všech zemí Evropské unie, ale i do dalších po celém světě. V žádné zemi jsme se nesetkali s tím, co se nyní stalo v Česku,“ citoval list jejího majitele Jaye Jacksona.  

V centru Prahy se proto v odpoledních hodinách mají znovu sejít odpůrci policejních zásahů. Podobně protestovalo zhruba 200 lidi už zhruba před měsícem. „Krok policie vnímáme jako zásadní útok na svobodu podnikání, na svobodu projevu. Říká, že legální zboží, které je volně dostupné po celé Evropě nebo na internetu, zrovna v těchto obchodech může sloužit k páchání trestné činnosti,“ řekl tehdy předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka. Podle něj je na zákaznících, jak se zbožím naloží, a nelze tak stíhat podnikatele.

Zásahy v growshopech začaly na začátku listopadu. Policisté už zkontrolovali zhruba 60 objektů, kde zajistili vedle zboží i několik pěstíren konopí. Už 54 lidí si pak vyslechlo obvinění z šíření toxikomanie. Prodejci i majitelé obchodů se podle policejního prezidia dopustili šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Policie začala zasahovat proti growshopům i na základě loňského výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu za šíření toxikománie odsouzeni majitelé jednoho květinářství. Podle mluvčí policejního prezidia v Česku od roku 2007 výrazně přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí k tomu potřebné technologie.

„Cílem pěstování v těchto speciálně upravených podmínkách je maximalizace obsahu psychoaktivní látky THC ve vypěstovaném konopí, jehož je docilováno prostřednictvím využívání sofistikovaných pěstebních metod a šlechtěných odrůd konopí,“ prohlásila mluvčí. Loni podle ní policisté zajistili rekordních 563 kilogramů marihuany a odhalili 199 pěstíren konopí, přičemž jejich roční produkční schopnost byla podle odhadu zhruba sedm tun.