Prominentní SPZ mají pětkrát častěji luxusní vozy. Náhoda?

Praha - O takzvané prémiové registrační značky většinou řidiči nemají zájem. Na úřadech, které jim umožňují zvolit si kombinaci čísel, spíš preferují méně nápadné variace. Naopak majitelé luxusních vozů mají VIP značku pětkrát častěji než vlastníci ostatních aut. Vyplývá to ze zjištění auditorské společnosti Ernst&Young (EY). V Česku je registrováno pouze šest procent luxusních aut, prémiové značky má však téměř 30 procent z nich. Nejvíce je tento trend patrný v Praze, kde téměř každé druhé auto s prémiovou značkou patří mezi luxusní.

Podle analytiků nemůže být náhoda, že třicet procent luxusních aut má VIP značku, kde je většinou opakující se nebo snadno zapamatovatelná řada čísel. V ní někteří hledají symboliku sociální prestiže. „V Praze v podstatě každé druhé auto s prémiovou SPZ patří opravdu mezi luxusní vozy nebo luxusní značky,“ konstatoval analytik společnosti EY Tomáš Kafka. Podle něj to rozhodně nemůže být náhoda. „Tohleto je statistický důkaz toho, že přidělování prémiových SPZ neprobíhá náhodně, ale že je manipulováno,“ upozornil.

VIP značkou se tedy rozumí ta, která mezi ostatními vyčnívá. S takovými číslicemi jezdí i někteří vrcholoví politici a podnikatelé. Například dálniční pirát Aleš Trpišovský má na mercedesu čtyři dvojky. Podnikatel Roman Janoušek zase odkazuje na rok svého narození. Například více než třetina aut značky Ferrari s prémiovou značkou registrovaných v ČR má na SPZ čtyřčíslí 0001, u Lamborghini 9999.

Polovinu lépe zapamatovatelných SPZ mají v Praze drahá auta, 34 procent v Jihomoravském kraji a 31 procent v kraji Karlovarském. „To už nemůže být náhoda, ale opravdu se musí jednat o systém, možná i o byznys, který se s těmito značkami odehrává,“ dodal Kafka. Prý také slyšel o existenci určitých „sazebníků“ za značku na přání.

Prominentní SPZ mají častěji luxusní auta (zdroj: ČT24)

Radnice za prestižní značky nesmí požadovat peníze

Za zajímavou kombinaci čísel totiž úřady nesmí brát úplatu. Údajně ale VIP značka může stát i 12 tisíc. Ale například pražský magistrát opakovaně prohlašuje, že jsou značky vybírány zcela náhodně za pomocí počítače. Některé radnice raději nechávají motoristy, aby si vybrali značku zadarmo. Vyvrátit podezření, že se se značkami obchoduje, má zákon, který za rok umožní řidičům nechat si dokonce vylisovat značku s vlastním textem. A to za pět tisíc korun za kus.