Vítr, sníh a závěje. S Mikulášem dorazí i zima

Praha – Se svatým Mikulášem zavítá do Česka i zimní počasí. Český hydrometeorologický ústav vydal pro pátek a sobotu výstrahu, která sever a východ republiky varuje před silným větrem, tvorbou závějí a sněhových jazyků. Větrněji přitom má být už zítra v podvečer, zklidnění se očekává v sobotu vpodvečer.

Výstraha před větrem platí pro celé území ČR od čtvrteční 17. hodiny, ovšem pouze s nízkým stupněm nebezpečí. Nejsilnější vítr očekávají meteorologové v pátek a v sobotu ráno. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 km/h, na hřebenech hor dokonce 125 km/h.

„Od vyšších poloh se začnou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje,“ varují meteorologové a od pátku do sobotního odpoledne vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský (respektive pro zdejší hory). Vítr začne slábnout až v sobotu odpoledne a večer.

Pět centimetrů sněhu i pro nižší polohy

Do Česka se vžene i nový sníh. „Předpokládáme, že za období čtvrtek až sobota napadne v nižších polohách většinou do pěti centimetrů nového sněhu, na horách deset až 30 centimetrů, na severu místy až kolem 40 centimetrů nového sněhu,“ uvedl ČHMÚ.

Meteoroložka ČT Marie Odstrčilová ovšem upozorňuje na to, že v nížinách sněhová pokrývka dlouho nevydrží. „V noci teploty kolem nuly nebo pod nulou, odpoledne do čtyř stupňů, a sníh tak bude tát. Protože ale bude v noci mrznout, může se ojediněle tvořit i náledí, i když jeho četnost nebude velká,“ uvedla.

Lidé by podle meteorologů měli kvůli očekávanému větru zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zajistit například skleníky. Doporučují také nezdržovat se v okolí starších budov a stromů a nechodit do lesa. Na horách by lidé měli omezit vycházení a při řízení auta být maximálně opatrní. Podle meteorologů je možné, že se objeví výpadky elektrického proudu, vyloučené nejsou ani problémy se zásobováním nebo dostupností zdravotnických služeb.

Meteoroložka Marie Odstrčilová o výstraze ČHMÚ (zdroj: ČT24)