Julínek by rád odpískal druhé kolo: Arbitráž s Diag Human chce zopakovat

Praha - Výsledek arbitráže s firmou Diag Human, kterou Česká republika prohrála, je postaven na hypotetických konstrukcích, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Ministr Tomáš Julínek - stejně jako včera, kdy rozhodci společnosti Diag Human přiznali náhradu škody ve výši téměř 9 miliard z kapes českých daňových poplatníků - nic platit nechce. Představu o dalším postupu, kterého by se Česko mělo držet, už má. Vládě ho chce předložit 20. srpna.

Julínkův návrh vychází ze skutečnosti, že spor s Diag Human řešilo rozhodčí řízení na území České republiky, nejednalo se o mezinárodní arbitráž, jejíž výsledek by byl konečný. Navrhuje proto, aby se celé řízení zopakovalo - ovšem s jiným složením rozhodčího senátu. Ten má tři členy - jednoho vybírá vláda, dalšího druhá strana sporu a třetí je nezávislý.

"Pokud si věří, tak jen do toho. Já bych přece jen odhadl, že s tisíci stran důkazů se do včerejška pan ministr Julínek nestihl seznámit a před nálezem o nich evidentně nic nevěděl," reagoval právník společnosti Diag Human Jan Kalvoda.

Informovat o svém návrhu chce Julínek ministry příští středu. Není si jistý, zda hned ten den kabinet dojde k rozhodnutí, má na něho ale třicet dnů, po které se obě strany mohou proti rozsudku odvolat.

Celé znalecké a expertní nálezy…

…stojí na principu: jsou-li platné určité předpoklady, pak mohlo dojít k tomu a tomu. Jsme přesvědčeni, že na základě tak hypotetických konstrukcí není možné dojít k žádnému relevantnímu závěru."

/náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr/

Podle vicepremiéra Jiřího Čunka, který nyní v nepřítomnosti premiéra Topolánka zastupuje, už by teď bylo obtížné vyvozovat z kauzi Diag Human politickou odpovědnost a je potřeba soustředit se na řešení problému. "Jsem přesvědčen, že je to tak ohromná částka, že to v zásadě bude zameteno pod koberec, protože se nic nestane. Proto mě tolik nezajímá, kdo co zavinil, ale chci se soustředit, aby ty ztráty byly minimalizované," uvedl.

Každý Čech dá firmě Diag Human zhruba tisícovku

Česká republika by měla zaplatit přes čtyři miliardy jako náhradu škody, téměř stejně vysoké jsou i úroky z prodlení. Navíc částka každý den vzrůstá o další úrok z prodlení ve výši 1,3 milionu. Ale úročení dlužné částky se firma Diag Human rozhodla jako „projev dobré vůle“ zastavit, pokud vláda nebude prodlužovat „trvání sporu o další měsíce či roky“. Peníze požaduje za obchody s krevní plazmou, které jí stát měl v 90. letech zmařit.