Metanol opět zabíjel, žena na Semilsku je už 48. obětí

Semily - Na Semilsku dnes zemřela žena po požití alkoholického nápoje obsahujícího nebezpečný metanol. Je to už 48. oběť toxického alkoholu, který se napříč Českem šíří více než rok. Případ vyšetřuje policejní inspekce, protože v něm figuruje i policista. „Prověřujeme případ dnešního úmrtí ženy z okresu Semily po požití alkoholického nápoje obsahujícího metylalkohol,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Mluvčí kvůli úmrtí zároveň varovala před pitím podezřelých alkoholických nápojů z nekolkovaných lahví. Požádala také, aby se kdokoli, kdo narazí na takové alkoholické nápoje, nebo má informace k dnešnímu úmrtí na Semilsku, obrátil na linku 158 či telefon operačního střediska policejní inspekce na čísle 974 839 734.

Podle mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbory Silné je obětí osmačtyřicetiletá žena ze Semilska. „Byla hospitalizována na našem anesteziologicko-resuscitačním oddělení, nepodařilo se ji ale zachránit a dnes večer zemřela,“ uvedla Silná.

Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla v Česku 3. září v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Dosud po požití toxického alkoholu zemřelo 47 lidí, devět z nich letos. Otravy metanolem od loňského září zabily nebo na zdraví vážně poškodily nejméně 140 osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy.

Celníci kontrolují číslo kolku i jeho umístění na láhvi
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle počtu obětí se metanolová kauza stala druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více lidských životů si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997, kdy zemřelo padesát lidí. Český alkohol zabíjel i v zahraničí. Úřady potvrdily, že český pančovaný alkohol zabíjel i v Polsku.

Vláda na vlnu úmrtí zareagovala vyhlášením prohibice, když zakázala prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území republiky. Policie a lékaři nabádají, aby lidé i nadále pečlivě vážili, co vlastně pijí. Přes pět tisíc nebezpečných lahví totiž může být stále v oběhu.

Otravy poukázaly na celý problém černého obchodu s lihem, který byl a stále je v Česku velmi rozbujelý. Už loni policisté a celníci objevili sklady nelegálního lihu na Olomoucku, letos v květnu také v Ostravě, na Zlínsku i na Teplicku.

Na Semilsku zřejmě zabíjel metanol (zdroj: ČT24)
Vydáno pod