Lidem začnou chodit pozvánky na screeningové vyšetření od ledna

Praha – Od ledna začnou pojišťovny zvát na screeningové vyšetření rakoviny prsu, čípku, tlustého střeva a konečníku. Češi totiž riziko nádorových onemocnění podceňují a na vyšetření nechodí, ačkoliv je právě pojišťovny plně hradí.  V rámci informační kampaně má být během první vlny osloveno 1,85 milionu lidí. V další vlně výzva osloví ty, kdo na prevenci nepřijdou. Celkem pojišťovny v následujícím roce a půl počítají s 3,5 milionu dopisů.

První adepty pojišťovny vybraly podle prohlídkových absencí a také rizikového věku.„Považuji dnešek za určitý výkop zahájení velmi významného projektu systému podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR. Jde o jednu z nejmasovějších akcí,“ uvedl ministr. Připomněl, že ČR je na černém žebříčku výskytu zhoubných nádorů - u 1 000 žen ročně se zjistí rakovina čípku, u 6 500 rakovina prsu a až u 10 000 lidí rakovina tlustého střeva a konečníku.

Náměstek Ferdinand Polák doplnil, že od roku 1995 v ČR výrazně stoupají počty nových případů rakoviny - o 30 procent stoupl výskyt rakoviny čípku a prsu, o 12 procent tlustého střeva a konečníku. „Více lidí je diagnostikováno, nicméně rakovina je problém České republiky,“ zdůraznil.

Screeningové programy Česko má, zdravotní pojišťovny je plně hradí, na vyšetření ale chodí výrazně méně lidí, než je potřeba. Na screening rakoviny prsu dochází kolem 50 procent žen, v některých evropských zemích až 90 procent. Ideální poměr v ČR je stanoven na 70 procent.

Preventivní screeningová vyšetření tématem Událostí (zdroj: ČT24)

CÍLENÍ POZVÁNEK K JEDNOTLIVÝM DRUHŮM SCREENINGU:

  • Vyšetření rakoviny prsu: ženy od 45 do 70 let
  • Vyšetření děložního čípku: ženy mezi 25 a 70 lety
  • Vyšetření tlustého střeva, konečníku: ženy i muži mezi 50 a 70 lety

Akce má podle ministra podpořit fungující screening. Už teď se díky screeningu daří ročně odhalit 9 000 polypů a 800 časných nádorů konečníku a tlustého střeva, přes 3 000 nádorů prsu v samém počátku a kolem 3 000 případů čípku. Adresné zvaní by mělo počty včas odhalených onemocnění ještě zvýšit. Když se nádor zjistí včas, až 95 procent lidí se vrátí po léčbě do běžného života.

Projekt potrvá do 30. června 2015. Schválený rozpočet je 107 milionů korun, z toho na adresné zvaní je vyčleněno 62 milionů. Z evropských peněz se uhradí 85 procent projektu. S dopisem by měli oslovení jít k praktickému lékaři, ženy také ke gynekologovi, nasměruje je na další vyšetření. Vše nicméně bude i nadále dobrovolné. „Já si nemyslím, že bychom měli sankcionovat za to, že nepřijdou. Pozdně rozeznaný nádor, to je velmi krutá sankce,“ dodal Holcát.

Karcinom prsu: stále častěji a ve stále mladším věku

Pokud rodinná anamnéza nevelí jinak a pokud žena nemá problémy, preventivní prohlídky na mamografu se doporučují od hranice čtyřiceti let. Do tohoto věku jsou prevence vyšetřovány ultrazvukem. Pojišťovny ženám obvykle proplácejí mamograf od pětačtyřicítky, ale třeba OZP uhradí vyšetření prsu i mladším ročníkům a VZP zahájila do konce listopadu akci, kdy tak činí taktéž. Během dvou let mají pojišťovny v plánu zvát na prohlídky dámy, které je zatím zanedbávaly.

V posledních letech však přibývá případů, kdy se karcinom objevuje u žen, které čtyřicítku ještě nedovršily. Každou nepravidelnost nebo pochyby by tak pacientky měly lékaři hlásit včas. O problému by se prý také mělo mluvit s těmi, kteří mají podobnou zkušenost.

I ženám, které už mají operaci nádoru za sebou, teď vychází vstříc VZP. Aby lékaři nenasazovali chemoterapii zbytečně, budou moct využívat speciální genetický test, který pojišťovna nově uhradí. Podle náměstka ředitele VZP Petra Hoňka to má být ročně kolem sta pacientek. Testy se budou využívat právě pro ty případy, kdy není jisté, zda pacient nutně potřebuje pooperační chemoterapii.