Schůzka budoucí koalice: Posty začneme rozdělovat už tento týden

Praha – Sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci na dnešní večerní schůzce sestavili jízdní plán pro následující dny a vše nasvědčuje tomu, že strany potenciální vládní koalice vstupují do horké fáze jednání o novém kabinetu. Od úterý do čtvrtka budou expertní týmy řešit programové prohlášení, předsedové se už v úterý sejdou nad obsazením ministerstev a v sobotu čeká vyjednávací týmy diskuse nad programovou částí koaliční smlouvy.

„Doufám, že už budeme jednat hodně intenzivně, v sobotu bychom měli probrat větší část koaliční smlouvy,“ prohlásil předseda sociální demokracie a horký aspirant premiérského postu Bohuslav Sobotka po jednání, které trvalo déle než tři hodiny. „Jednali jsme dlouho a domluvili jsme se, že budeme jednat dál,“ doplnil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Hodnotím to jako plodnou debatu, i když bez zásadních konkrétních výsledků.“

Jaký je výstup a plán pro další dny?

Příprava koaliční smlouvy: Osm expertních skupin tvořených zástupci všech tří stran budoucí vládní koalice bude od úterý do čtvrtka projednávat programové dokumenty, a připraví tak podklady pro jednání o programu koaliční smlouvy. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek očekává, že její větší část by mohla být ujednaná příští týden. Za termín, dokdy by měla být koaliční smlouva hotová, označil Bohuslav Sobotka 14. prosinec – v ten den zasedá ústřední výkonný výbor ČSSD, jenž by se měl její podobou zabývat. Kromě toho musí koaliční smlouvu odsouhlasit i vedení zbylých dvou politických subjektů.

Další schůzka vyjednávacích týmů: V sobotu v devět hodin zasednou vyjednávací týmy k projednávání programové části koaliční smlouvy. Již dnes strany řešily její procedurální kapitolu, čili charakter vládní koalice a principy jejího fungování, k jednoznačnému výsledku ale nedospěly – po připomínkovém řízení by se proto i tato část měla dostat na pořad sobotní schůzky.

Podle prvního místopředsedy křesťanských demokratů Mariana Jurečky strana předloží svým partnerům v písemné podobě návrh „pojistky“, kterou chce do koaliční smlouvy prosadit. Ta by měla zabránit tomu, aby dvě větší partaje mohly KDU-ČSL přehlasovat. „Vládní koaliční návrh by měla schválit minimálně polovina ministrů z každé strany,“ nastínil Jurečka praktickou podobu tohoto opatření v Událostech, komentářích.

Dělení ministerstev: Jak informoval předseda ČSSD Sobotka, lídři všech tří stran se už v úterý sejdou k řešení personálních otázek a debatě o obsazení ministerských křesel. Šéf lidovců totiž v polovině týdne odjíždí na 14 dní do USA, ve vyjednávání ho zastoupí senátor Stanislav Juránek (čtěte víc).

Zákon o státní službě: Delegáti křesťanské demokracie vstoupí do expertní skupiny tvořené zástupci ČSSD a ANO, která připravuje novelu zákona o státní službě. Její přijetí po České republice žádá Evropská komise. Všechny tři strany se zasadí o to, aby byla upravená norma předložena dolní komoře ještě do konce letošního roku.

Rozpočet: ANO, ČSSD i lidovci chtějí přijmout rozpočet na rok 2014 do konce prosince tak, aby nedošli k rozpočtovému provizoriu. Rozpočtem by se sněmovna mohla začít zabývat již v příštím týdnu, ve druhém čtení chtějí strany navrhnout úspory v provozních výdajích ministerstev. Plán schvalování rozpočtu chtějí v nejbližší době prodiskutovat s vedením dolní komory a s ministerstvem financí.

Jak uvedl v ČT místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, s již téměř hotovým rozpočtem na rok 2014 koalice moc nezmůže. Soustředit se proto chce až na další rozpočet na rok 2015. S tím souhlasila i první místopředsedkyně ANO Věra Jourová, která navrhuje v příštím roce uspořit alespoň omezením nákupu externích služeb či lepší kontrolou nákladů na IT technologie. „Nechceme v žádném případě sahat na platy,“ zdůraznila Jourová.

Premiér: Návrh na složení vlády by chtěl Sobotka předložit prezidentu Miloši Zemanovi ještě do konce roku, následovat by měl ústavní krok, a sice pověření sestavením kabientu. Sobotka by se stal designovaným premiérem, který musí se svou vládou předstoupit do 30 dnů před dolní komoru a požádat o důvěru. Zda se ale na Zemanově stole objeví seznam ministrů do konce roku, závisí mj. na jednání sociálnědemokratického ÚVV - může se stát, že o účasti ČSSD ve vládě bude muset rozhodnout vnitrostranické referendum, a to podle Sobotkových dnešních slov připadne až na polovinu ledna.

Doutnající spor s lidovci zažehnán

Dnešní jednání podle všeho rovněž zažehnalo doutnající spor mezi lidovci a dalšími dvěma partnery; křesťanští demokraté si totiž v posledních dnech stěžovali na svou absenci u schůzek velkých stran, a varovali, že nehodlají mlčky akceptovat jejich společná rozhodnutí. Pavel Bělobrádek jim vyčítal i o, že pět týdnů po volbách proběhla dosud jediná trojstranná schůzka, a strany tak společně zatím nic nevyjednaly (čtěte víc).

Sociální demokracie ani ANO se ale nedomnívají, že by byl jejich přístup k lidovcům na závadu. Obě strany argumentují tím, že s palácem Charitas nalezly větší programovou shodu než mezi sebou navzájem, a právě proto až dosud většina schůzek probíhala ve formátu sociální demokracie – ANO. „Během jednání jsme nezaznamenali, že by lidovcům něco chybělo a že by o něčem neměli informace, všichni vyjednavači mě ujišťovali, že výstupy schůzek jdou k lidovcům fakticky on-line,“ prohlásil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

A také Bělobrádek mluvil po dnešním jednání smířlivěji. „Vítám, že se ještě tento týden sejdou všechny odborné týmy a že se pokusí dotáhnout všechny eventuální programové cíle do formátu, který bude konkrétní a hmatatelný,“ konstatoval. „Jsem rád, že se jednání všech tří stran na nejvyšší úrovni zintenzivní, pohnuli jsme se o kus dál a pravděpodobnost se mírně zvýšila.“

Vydáno pod