Se zavražděným Romanem Houskou se přišly rozloučit desítky lidí

Chomutov – Na pohřeb zavražděného sociálního demokrata Romana Housky přišlo na chomutovský centrální hřbitov několik desítek lidí, dovnitř pouštěla ochranka jen pozvané hosty. Kromě rodiny se obřadu účastnila například olympionička Helena Fibingerová či poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD), jemuž dělal Houska asistenta. Mezi hosty byli i šéf krajské ČSSD Radek Scherfer, krajský radní Arno Fišera nebo někdejší poslanec Vlastimil Aubrecht (oba ČSSD). Houskova partnerka, náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, přijela k zadnímu vchodu a novinářům se vyhnula.

Rozloučit se s Houskou přišlo i několik jeho spolužáků ze základní školy. Obřad trval přibližně třicet minut a zakončil ho zvuk zvonu na místní síni. 

Housku někdo zastřelil před jeho domem. Policie žádá případné svědky o pomoc: hlavně ty, kteří se 18. listopadu mezi 17. a 19. hodinou pohybovali v okolí ulice Kamenný Vrch, kde Houska žil. 

Co vraždě předcházelo nebo jaký byl motiv pachatelova jednání, je předmětem vyšetřování. Policie to z taktických důvodů nechce komentovat. Policisté ale potvrdili, že se zabývají i verzemi, že za vraždou mohlo být půjčování peněz či rozdělování evropských dotací. Podle serveru Aktuálně.cz se policie zajímá v souvislosti s Houskovou vraždou také o hazard. Motivem by mohl být například lukrativní byznys s výherními automaty. 

Roman Houska byl v Ústeckém kraji vnímán všeobecně jako kontroverzní osoba a spory měl i uvnitř ČSSD.