Policie si řekla poslancům o vydání exprimátora Svobody

Praha - Poslanecká sněmovna obdržela policejní žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody k trestnímu stíhání. Už dříve si vyslechl spolu s dalšími radními hlavního města obvinění v kauze Opencard.

„Platí, co jsem řekl. V této kauze žádnou imunitu uplatňovat nebudu, žaloba je naprosto nesmyslná, nezdůvodněná… Žádost o vydání proběhne mandátovým a imunitním výborem a já mu podám informaci, že o imunitu nežádám,“ řekl České televizi v reakci Bohuslav Svoboda, který se prý informaci o policejní žádosti dozvěděl od redaktorů. Už dříve tvrdil, že k soudu půjde velmi rád. „Nesmyslnost celého příběhu tkví mimo jiné v tom, že za Opencard nebyl obžalován nikdo jiný, než ti, kdo se snažili situaci vyřešit a snížili cenu, která se za to platí,“ posteskl si bývalý primátor.

Podle předsedy mandátového a imunitního výboru Marka Bendy (ODS) se výbor začne žádostí zabývat v úterý a jeho členové se dohodnou na dalším postupu. Navrhne prý, aby si výbor vyžádal další informace a dotyčné pozval na některé z následujících zasedání, což představuje obvyklý postup v podobných případech.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál asi 1,25 miliardy korun.

Kromě něj je v kauze obviněno dalších devět radních z ODS a TOP 09 včetně současného primátora Tomáše Hudečka. Obvinění se týká zakázky s firmou Haguess, se kterou Praha uzavřela smlouvu loni v dubnu. Na objednávku ale podle žalobce nevypsala otevřenou soutěž. Rada obvinění odmítá, smluvní vztahy podle ní vytvořilo dřívější vedení města.

„My jsme v danou chvíli rozhodovali o tom, zda z hodiny na hodinu zrušíme stávající Opencard a 800 tisícům lidí, kteří ji používají, prostě řekneme, že najednou nefunguje a vyhodíme onu miliardu, která už v projektu byla utopena. Nebo se ho pokusíme prodloužit, což jsme také udělali, na dobu ještě jednoho roku s tím, že během té doby budeme hledat jiné řešení,“ shrnul své stanovisko Svoboda.

  • Historii a dění kolem Opencard se pokouší podrobně mapovat stránky Bémova karta, které spustil Magistrát hlavního města Prahy.