Česko má šedesát nových profesorů. Titul získal politolog Balík nebo návrhářka Rochová

Ministr školství předal jmenovací dekrety šedesáti novým profesorům (zdroj: ČT24)

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) v Karolinu předal jmenovací dekrety šedesáti novým profesorům vysokých škol. Jsou mezi nimi například politolog Stanislav Balík nebo soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn.

Na seznamu nových profesorů jsou zastoupeni především lékaři, technici a odborníci na přírodní vědy. Je mezi nimi také osm umělců. Jmenovací dekret dostal mimo jiné uznávaný chirurg Ivan Netuka, který vede Kliniku kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Titul získali i módní návrháři Liběna Rochová a Josef Ťapťuch. „Samozřejmě to velmi zavazuje. Budu dál přednášet studentům a dávat jim to, co nejvíc umím. Chci z nich vychovat slušné lidi, skvělé řemeslníky a také skvělé designéry,“ uvedla profesorka architektury a designu Rochová.

Podle Roberta Plagy je úloha profesorů po změně akreditace studijních oborů ještě významnější než dřív. „Důležitost pozice profesora samozřejmě vzrostla, protože máme vyšší autonomii vysokých škol a vysoké školy spoléhají na institucionální akreditace,“ řekl ČT.

Prezident nikoho nevyškrtl

Návrhy na jmenování předaly na konci února vědecké a umělecké rady vysokých škol. Prezident Miloš Zeman dekrety podepsal v polovině června, proti některým případům v minulosti žádného z kandidátů ze jmenování nevyškrtl.

Prezident má ale s vysokými školami napjaté vztahy. Na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří kandidátů na profesory – Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou, Eichler ji později stáhl. Nejvyšší správní soud na konci dubna Zemanovo rozhodnutí o nejmenování pravomocně zrušil. Prezident by nyní měl rozhodnout na základě podkladů, které si prostřednictvím ministerstva školství vyžádal od Univerzity Karlovy.

Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.