Proč zavraždili Romana Housku? Dotace nebo půjčky

Chomutov – Při pátrání po možných důvodech vraždy vlivného sociálního demokrata Romana Housky sledují kriminalisté dvě možné linie. Řeší, zda čin souvisel s rozdělováním dotací nebo s půjčováním peněz. Napsala to Mladá fronta DNES s odvoláním na jednoho z kriminalistů. Nicméně jak Houska peníze vydělával, nevědí ani jeho spolustraníci z Ústeckého kraje.

„Zjišťujeme, zda oběť nebrala provize za zprostředkování dotací, mohlo dojít k tomu, že si peníze mohla nechat, i když dotace nakonec nebyla vyplacena, a někdo chtěl své peníze zpět,“ cituje deník vyšetřovatele, který se podílí na vyšetřování kauzy. „Druhá verze je, že někomu půjčil peníze a dlužník je nechtěl vrátit,“ dodal.

Oficiálním vyjádřením a podrobnostem se ale policisté brání. Domnívají se však, že se vrah s obětí znali a zločinu předcházela hádka. Housku našli 18. listopadu se čtyřmi střelnými ranami v garáži domu v chomutovské ulici Kamenný vrch.

Jiří Paroubek pro MfD: „Když jsem by předsedou ČSSD, nebyly zde žádné finanční skandály… Jiná situace nastala od ledna 2011, kdy se tato skupina, to znamená Houska, Vaňhová, Arno Fišera a Pavel Kouda, zmocnila vedení Ústeckého kraje. Prostě se jim zatočila hlava, protože kolem nich se motaly stovky milionů nebo spíše miliardy…“

Petra Paroubková, manželka bývalého předsedy ČSSD: „Není dobré zapomínat na to, kdo to byl a co dělal ve straně, protože on se hrozně rád prezentoval jako představitel sociální demokracie a hrozně mu záleželo na tom, že jeho partnerka byla hejtmankou a pak vicehejtmankou.“

Server České noviny napsal, že bezpečnostní kamery, které mohly zachytit vraždu Romana Housky v Chomutově, byly buď atrapy, nebo v klíčovém okamžiku nefungovaly. Server se odvolává na informace týdeníku Respekt a deníku Blesk, podle nichž vyšetřovatelé doufali, že jim záběry z kamer pomohou objasnit okolnosti úmrtí podnikatele a vlivného člena ČSSD.

Roman Houska neměl rád pozornost, fungoval v zákulisí, na tenkém ledě komunální politiky prorostlé byznysem. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka šlo o jednu z kontroverzních postav. 

  • Petr Dimun, bývalý šéf PR a marketingu ČSSD za éry Jiřího Paroubka: "Já jsem sám osobně několikrát zažil jednání s panem Houskou, které bych nikomu sám nepřál, to bylo velmi záživné, on byl velmi impulzivní, dával najevo moc a neohroženost."

Houskova vražda nepochybně přeskupí síly v severočeské sociální demokracii. Dosavadní směr byl jasný, protože Houska podporoval křídlo Michala Haška a Vaňhová před necelým měsícem na kontroverzním jednání předsednictva zvedla ruku PRO rezignaci Bohuslava Sobotky. Pro samotnou ČSSD je vražda jejího kmotra mimořádně citlivá událost.

Smrt kmotra (zdroj: ČT24)
Vydáno pod