Babiš: Novou vládu by měl Zeman jmenovat ve středu 27. června

Novou vládu ANO a ČSSD by měl prezident Miloš Zeman jmenovat ve středu 27. června ráno. Po jednání s prezidentem a šéfem ČSSD v Lánech to oznámil designovaný premiér Andrej Babiš (ANO).

Ani jeden z politiků v Lánech před čekající novináře nepředstoupil. Hrad vydal po schůzce obvyklou stručnou zprávu o přijetí. „Závěr dnešní schůzky je, že vláda by měla být jmenována ve středu 27. června v 9:00 ráno,“ napsal Babiš.

Termín jmenování nové vlády byl nejasný, když Zeman v neděli dopoledne zmínil jako velmi pravděpodobné úterý nebo středu příštího týdne. Babiš následně uvedl, že pro něho jde o novou informaci, když z prezidentova okolí zazníval jako termín až začátek července.

Babiš již nekomentoval, zda se na setkání v Lánech mluvilo o nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na post ministra zahraničí. Toho odmítá Zeman i KSČM, která má menšinovému kabinetu pomoci k získání důvěry ve sněmovně.

Babiš v neděli řekl, že seznam adeptů ke jmenování do vlády chce doručit Zemanovi v pondělí a bude na něm i Poche. Prezident ovšem prohlásil, že Babiš Pocheho nenominoval a u ministerstva zahraničí byla na seznamu prázdná kolonka.

Babiš ale tento dokument označil za neformální informaci o nominacích. Předseda ČSSD Jan Hamáček zdůraznil, že pokud by Babiš Pocheho na ministra nenavrhl, šlo by o porušení koaliční smlouvy a o vládní spolupráci s ANO by nemělo smysl dál jednat.

Dosud také není jisté, jak se k podpoře menšinové vlády ANO a ČSSD postaví KSČM. Konečné rozhodnutí má padnout na zasedání ústředního výboru příští týden v sobotu.