Minisummit o migraci nebojkotujeme, jen se ho neúčastníme, ohradil se Babiš

Zprávy: Minisummit části EU o migraci (zdroj: ČT24)

Minisummit o migraci, kterého se v neděli zúčastní představitelé některých zemí EU, byl podle designovaného českého premiéra Andreje Babiše (ANO) svolán nestandardně. Babiš se ohradil vůči slovům o „bojkotu“, která podle agentury AFP pronesl na adresu zemí Visegrádské skupiny mluvčí francouzské vlády. Babiš na schůzku jet chtěl, ve čtvrtek ale otočil.

Státy Visegrádské skupiny (V4) – tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko – se ve čtvrtek rozhodly neúčastnit se nedělní schůzky. Podle mluvčího francouzské vlády Benjamina Griveauxe „bojkot“ ztíží summit Evropské unie koncem června, který bude věnován zejména migraci.

„Podobný výrok je nešťastný,“ reagoval Babiš. Připomněl, že původně účast na nedělní akci zvažoval. „Nicméně s dalšími premiéry ve V4 jsme se rozhodli, že to má více nevýhod než výhod. Nic nebojkotujeme, prostě se neúčastníme summitu, který byl svolán velice nestandardně,“ zdůraznil Babiš.

Později označil formát a načasování setkání za nešťastné. Podle Babiše vzniká riziko vytvoření paralelní Evropské rady. „Opravdové a celoevropské řešení se nemá hledat na neformálních summitech organizovaných jako z nouze ctnost, ale na Evropské radě, kde se scházejí všechny členské státy,“ zdůraznil Babiš. 

„Stejně jako my se neúčastní dalších 11 států a předseda Evropské rady Donald Tusk,“ poznamenal. Uvedl, že schůzky se původně měly účastnit Itálie, Německo a Rakousko nebo i ostatní jižní členské státy.

Německá kancléřka Angela Merkelová totiž potřebuje podle Babiše vyřešit migraci zejména z Itálie do Německa přes Rakousko, aby Německo nemuselo uzavřít hranice. Následně ale prý byly přizvány i další státy. „Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek,“ soudí Babiš.

Merkelová nám neúčast nevyčítá, tvrdí Babiš

Babiš o nedělním minisummitu mluvil telefonicky s Merkelovou. „Na rozdíl od Francie nám rozhodně nevyčítá neúčast. A to setkání se koná na její popud. Od Emmanuela Macrona jsem nečekal, že vrátí debatu o rok zpět,“ řekl designovaný premiér.

Macron se po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem vyslovil podle agentury Reuters pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl. Na rozdíl od některých dalších evropských představitelů by chtěli Macron a Sánchez vytvořit uzavřená střediska pro migranty na evropské půdě.

Podle pracovního dokumentu, který má agentura AFP k dispozici, účastníci nedělní schůzky předpokládají vytvoření „účinného mechanismu solidarity“ s povinnými kvótami přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi Unie.

Babiš v reakci na Macronova slova zopakoval, že Visegrádská skupina nadále požaduje zastavení migrace mimo Evropu a přerozdělovací kvóty odmítá. 

  • Neformální schůzka premiérů a prezidentů některých států EU o migraci se má konat v neděli 24. června v Bruselu. Svolal ji předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker jen několik dní před řádným summitem EU, kde se bude migrace zřejmě řešit také.
  • Plán schůzky nejspíš vznikl při úterním setkání německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a předsedy Komise Junckera. Původně se podle všeho mělo jednat o diskusi jen části členských států, kterých se věc výrazněji dotýká.
  • Nejprve byla oznámena účast lídrů osmi zemí, ale nebylo jasné, zda byli pozváni zástupci všech států. Komise v pátek tvrdila, že ústně byla účast nabídnuta všem. Premiéři zemí Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) na schůzku nedorazí, ačkoliv původně předseda české vlády Andrej Babiš svůj příjezd zvažoval. Na schůzku tak zřejmě přijedou zástupci 16 z 28 zemí.
  • Schůzka nebude a podle pravidel EU ani nemůže mít žádné závazné a formální závěry. Podle představ Komise by měla pomoci sjednotit pohledy zemí před čtvrteční diskusí na řádném unijním summitu.