Hüner: Babiš má právo vybrat si lidi. Na ČEZu jsme se shodli

Tomáš Hüner hostem pořadu Interview ČT (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) osobně sdělil ministru průmyslu a obchodu v demisi Tomáši Hünerovi (za ANO), že s ním nepočítá do příští vlády, která vzniká na bázi koaliční spolupráce hnutí ANO s ČSSD a za podpory komunistů. Nesdělil mu důvod a Hüner jej ani znát nechtěl. „Jsem člověk z byznysu. Celý život jsem ctil právo vedoucího vybrat si lidi, s kterými chce pracovat,“ řekl v pořadu Interview ČT.

Zároveň designovaný premiér Hünerovi nabídl, aby se stal jeho poradcem pro oblast energetiky, což končící ministr rád přijme, pokud to nebude v právním rozporu s jeho prací pro firmu Siemens, kam se vrací. Hüner by také rád zasedl ve zřizované odborné pracovní skupině, která má hájit zájmy státu v jaderné energetice.

Hüner odmítl spekulovat, zda za jeho koncem na ministerstvu mohl stát jeho odlišný názor na transformaci polostátní energetické společnosti ČEZ, kterou někteří považují za nejschůdnější cestu k financování případné stavby nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Prosazuje ji šéf firmy Daniel Beneš, který je blízký prezidentu Miloši Zemanovi.

Hüner: S prezidentem máme na ČEZ shodný názor

„Když jsem v širším kruhu v Lánech vykládal o energetice, měli jsme s panem prezidentem naprosto shodný názor, že není třeba pro výstavbu jaderného zdroje dělit a posouvat majetkem v ČEZu. Stejný názor má premiér, stejný názor má ministerstvo průmyslu, jiný názor má šéf ČEZu,“ prozradil Hüner.

„Co se mi na tom nelíbí, je dělit ČEZ, aniž bych věděl, co to znamená pro stát a jak je to pro něj jakožto akcionáře výhodné a efektivní,“ vysvětlil svůj postoj. „Jde o to dopočítat, co to znamená z hlediska dopadu do veřejných financí,“ dodal.

Dostavbu Dukovan však považuje za důležitou, protože elektrárna stárne a v budoucnu dojde k odstavení starších bloků. „Výpadek je to dost velký a přijde v době, kdy lze předpokládat, že bude v Evropě nedostatek elektrické energie, tím pádem její cena bude vysoká,“ sdělil svou predikci a dodal, že navíc ani za vysokou cenu nemusí být k mání.

O investičním modelu výstavby bloku v Dukovanech by se mělo rozhodnout do konce roku. Rozhoduje se nyní mezi několika variantami, buďto bude investorem ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti, nebo stát, nebo sdružení investorů.