Počasí do Vánoc: Teploty kolem nuly, mrazy jen přechodné

Praha – Meteorologové očekávají, že se budou teploty v příštích čtyřech týdnech pohybovat kolem nuly, což je pro toto roční období průměrná teplota. K ochlazení pod bod mrazu by mělo dojít v úvodu příštího týdne a pak ještě v prosinci, pokaždé by to však mělo být jen přechodné.

V příštím týdnu by měly být teploty podprůměrné. V noci se budou pravděpodobně pohybovat pod bodem mrazu, přes den vystoupají maximálně ke třem stupňům Celsia. V dalších třech týdnech se očekávají průměrné teploty, předvánoční týden od 16. do 22. prosince může být ale podle meteorologů teplotně nadprůměrný.    

Kromě příštího týdne by měl být nejchladnější týden od 9. do 15. prosince, kdy denní maxima zůstanou pod hranicí čtyř stupňů Celsia. V noci by se v tomto týdnu mohlo ochladit až pod minus pět stupňů. Ve zbytku období se však teploty příliš lišit nebudou, přes den by měly stoupat zhruba k pěti stupňům, v noci se budou pohybovat těsně pod nulou.  

Srážek by mělo být nejméně v příštím týdnu, tedy od 25. listopadu do 1. prosince, kdy budou nejspíše podprůměrné. V následujících týdnech by se měly pohybovat kolem průměru, maximálně by mělo spadnout lehce přes deset milimetrů.

Období od 25. listopadu do 22. prosince bylo nejteplejší v roce 2006 s průměrnou teplotou 4,5 stupně Celsia. Naopak nejchladněji bylo v roce 1969, kdy se teplotní průměr propadl na minus 5,3 stupně.