Úklidové firmy praly špinavé peníze. Podle Daňové kobry způsobily škodu za 135 milionů korun

Daňová kobra obvinila 25 lidí a čtyři firmy z krácení daní a z praní špinavých peněz v úklidových službách se škodou 135 milionů korun. Obviněným, kteří podle policie vytvářeli fiktivní obchody za neexistující služby, hrozí pět až deset let vězení. Už ve čtvrtek Česká televize informovala, že mezi obviněnými je i známý pražský podnikatel Jan Kočka, jehož firma Prostor se měla na řetězci podílet.

Skupina údajně založila řetězec nejméně 23 obchodních společností, přičemž část z nich nevykonávala žádnou reálnou podnikatelskou činnost, informovala v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová. 

Na účty firem putovaly finanční prostředky od společností zabývajících se úklidovou činností. Z bankovních účtů pachatelé vybírali peníze v hotovosti a přes další prostředníky je předávali hlavním organizátorům trestné činnosti.

Jako výnos z trestné činnosti bylo zajištěno několik nemovitostí v hodnotě cca 95 milionů korun a finanční prostředky na účtech i v hotovosti v celkové hodnotě cca 18 milionů korun.
Iva Knolová
mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu

Kriminalisté pracovali na případu s krycím názvem Úklid několik měsíců. Počátkem minulého týdne pak provedli 11 domovních prohlídek i prohlídek jiných prostor. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Kauzu dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze. 

Podle policie šlo o celý systém. Tvrdí, že skupina založila dvacet tři firem. Část z nich přitom fakticky nepodnikala. Na jejich účty pak posílaly peníze firmy, které se zabývají úklidovými službami. „Z bankovních účtů byly finanční prostředky následně vybírány disponenty v hotovosti a předávány přes další prostředníky hlavním organizátorům,“ uvedl Ibehej.

Služby, za které firmy platily, však byly podle policie fiktivní. Kriminalisté tvrdí, že si takto firmy navyšovaly náklady a krátily daň z přidané hodnoty a také daň z příjmu právnické osoby. „… vykazovaly do daňových přiznání k předmětným daním neexistující zdanitelná plnění, čímž jednak umožnily snížení daňové povinnosti na dotčených daních u některých ze společností, a jednak umožňovaly vyvedení finančních prostředků za toto předstírané plnění z předmětných společností,“ uvádí policie v dokumentu, do nějž ČT nahlédla.