Babiš na pátek svolal Bezpečnostní radu. Chce se připravit na německé uzavření hranic

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) svolal Bezpečnostní radu státu, která se má sejít v pátek. Tématem zasedání má být ochrana českých hranic v případě, že by Německo začalo odmítat migrující lidi přímo na své hranici. Takový návrh totiž zazněl od německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU).

Podle Babiše je připraven krizový plán, který počítá s účastí policie a celníků, případně armády. Babiš řekl, že rakouský kancléř Sebastian Kurz na čtvrteční schůzce v Budapešti se svými protějšky z visegrádské čtyřky avizoval, že pokud by Německo začalo vracet některé migranty od svých hranic, Rakousko by postupovalo stejně. Česko by na to muselo podle Babiše reagovat a bránit svou hranici. „Nemůžeme do Česka pustit migranty,“ řekl.

Seehofer je připraven spustit jednostranné řešení azylové politiky, pokud se kancléřce Angele Merkelové nepodaří vyjednat s evropskými partnery shodu na migrační politice EU. Podle Merkelové by jednostranné kroky v oblasti migrace mohly vést k dominovému efektu a negativnímu dopadu na EU. Chce proto jednat s dalšími evropskými státy.

Z uzavření hranic má obavy i komentátor MF DNES Luboš Palata. „Hrozí velký ekonomický problém. Když si uvědomíme, jak velký je tok zboží mezi Českem a Německem a hranice by získala tu podobu, jakou měla před vstupem do Schengenu, tak by to český průmysl mohlo významně poškodit,“ řekl v pořadu Události, komentáře.

Události, komentáře: Luboš Palata o migraci v EU (zdroj: ČT24)

V neděli se v Bruselu k tématu migrace a azylové politiky uskuteční neformální schůzka šéfů států a vlád několika členských zemí Evropské unie. Česko na ní však zastoupení mít nebude

Problémy spojené s migrací se snaží řešit i Evropská komise. Ta navrhne změnu nynější evropské pobřežní a pohraniční stráže (Frontex) v unijní pohraniční policii se silnějším mandátem. Tato nová policie by mohla najímat a rozmisťovat vlastní pohraniční stráž.

Podle eurokomisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose by měl být také posílen mandát Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO), který by měl dokázat rychle zemím poradit, kdo má být bez odkladu vrácen, a kdo má naopak nárok na zařazení do azylového řízení.