Vláda schválila odchod Tuhého z čela policie, píše web Neovlivní. Má být velvyslancem na Slovensku

Vláda designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila odchod Tomáše Tuhého z funkce policejního prezidenta na post velvyslance v Bratislavě. S odkazem na tři zdroje z kabinetu to uvedl server Neovlivní.cz. Vláda se k tomu nevyjádřila. Tuhý koncem května řekl deníku Právo, že o odchodu z funkce neuvažuje, a ve čtvrtek na Twitteru sdělil, že k tomu nemá žádné nové informace.

Podle serveru schválila vláda jmenování Tuhého na velvyslanecký post na Slovensku na svém minulém zasedání. O jeho odchodu se spekuluje už několik měsíců. Oficiálně ale kabinet nic nepotvrdil. 

Server Aktuálně.cz ve čtvrtek uvedl, že podle usnesení vlády se Tuhý stane velvyslancem teprve, až mu vyprší mandát policejního prezidenta. To bude v dubnu příštího roku, tedy pět let od nástupu do funkce. 

Policejního prezidenta ustanovuje do funkce ministr vnitra. Kandidátem na pozici ministra vnitra v další Babišově vládě je předseda ČSSD Jan Hamáček. 

Jde už o několikátou personální změnu, která může mít podle některých politiků dopad na kauzu Čapí hnízdo, ve které je trestně stíhaný Andrej Babiš. Z postu po sporech s Babišem odešel šéf generální inspekce Michal Murín. Z čela pražské policie, která má kauzu na starosti, odešel Miloš Trojánek. Přesunul se na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině.

Prezidium už dříve uvedlo, že Trojánek požádal o přeložení v polovině května, a to z osobních důvodů. V minulosti se opakovaně zastal vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila proti zpochybňování jeho práce ze strany politiků včetně Babiše.