Autodrom Most o víkendu odmává zlatou éru závodů formule 1

Studio 6: Mosteckým autodromem se proženou historické vozy formule 1 (zdroj: ČT24)

Od pátku do neděle se na autodromu v Mostě představí fanouškům historické vozy formule 1. K vidění budou i monoposty z období od konce 60. let do roku 1985. Tehdy byly závody blíž divákům, dnes se formule soustředí spíš na vydělávání peněz než na samotné závody, říká organizátor akce Jakub Krafek.

„Závody formule 1 tehdy měly mnohem blíž k divákům, série nebyla tak uzavřená jako v současné době,“ podotýká Jakub Krafek a dodává, že tehdy se divák za mnohem méně peněz v porovnání s dneškem mohl přijít pozdravit s Niki Laudou nebo Jamesem Huntem.

„Pokud se dnes chcete dostat k Fernandu Alonsovi nebo ke Kimimu Räikkönenovi, musíte vynaložit dost velké úsilí,“ hodnotí situaci.

Série závodů na mosteckém okruhu, která má připomenout zlatou éru formule 1, představí historické vozy značek McLaren, Shadow, Williams nebo Lotusy s přísavným efektem. „Série formule 1 Historic Masters je vlastně jedna z mála sérií, která se jezdí pod patronací FIA – Mezinárodní automobilové federace,“ dodal Jakub Krafek.

Jedním ze závodů aut je také kategorie HAIGO. „To je série zaměřená na východoevropské vozy v totožném obsazení, v jakém se jezdil za komunismu Pohár míru a přátelství socialistických zemí,“ přibližuje závodník se Škodou 130 RS Jakub Kovář. Legendární Škoda 130 RS v roce 1975 poprvé ostře startovala na Rallye Monte Carlo a svými výkony si vysloužila přezdívku „Porsche východu“. Objeví se vedle ní i vozy Lada, Zastava nebo z mladších vozů i Škoda Favorit.

Škoda 130 RS Jakuba Kováře
Zdroj: mastershistoricracing.com

Sportovní, stejně jako společenská akce se může chlubit bohatým doprovodným programem. Na diváckém svahu fanoušci zhlédnou expozici více než 150 veteránů, které společnou spanilou jízdou ozdobí mostecký závodní okruh.

Organizátoři lákají třeba na skvosty jako Peugeot 172 M z roku 1928 a stejně starý motocykl Diamant – letos uplynulo 90 let od jejich sjetí z výrobní linky. Stejně tak se mohou obdivovatelé starých vozů těšit třeba na Škodu 442, motocykl Wüttembergia z roku 1930 a tři Pragy Piccolo z roku 1931.