Ministrem zahraničí by mohl být Zaorálek. Poche zmínil svůj přesun na zemědělství

Události: ČSSD se pře, zda trvat na nominaci Miroslava Pocheho (zdroj: ČT24)

V nominacích ČSSD na ministerská křesla možná ještě nastanou změny. Podle místopředsedy strany Jiřího Zimoly by měla sociální demokracie začít jednat i o možnosti navrhnout jiného kandidáta na ministra zahraničí, než je europoslanec Miroslav Poche. Zmínil dřívějšího šéfa resortu Lubomíra Zaorálka. Poche pak deníku Právo řekl, že by se mohl přesunout na ministerstvo zemědělství. Nahradil by tak Miroslava Tomana, který má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Pocheho jmenování šéfem diplomacie odmítá Andrej Babiš, prezident i komunisté.

„ČSSD má bezesporu řadu erudovaných odborníků na všechna ministerstva. Jako sociální demokraté bychom se především měli bavit o tom, jestli skutečně není možné v rámci budoucího uspořádání vlády navrhnout jiné jméno. Například si troufám říct jméno Luboše Zaorálka, který bezesporu prokázal svou odbornou erudici,“ řekl ČT Zimola. Zaorálek ale pro Aktuálně.cz návrh odmítl s tím, že neaspiruje na žádnou funkci.

„Budeme se bavit o různých variantách, já chci především slyšet názor pana předsedy (Jana Hamáčka – pozn.red.), protože jsme neměli možnost si o tom pohovořit. Budu zvědavý na návrhy jeho řešení,“ dodal Zimola. 

Po schůzce s Hamáčkem později uvedl, že  pokud se spor o nominaci Pocheho nevyřeší, bude mít sociální demokracie připravený záložní plán. Podrobnosti ale neprozradil. 

Poslanci za Pochem stojí

Podle poslaneckého klubu ČSSD i krajských organizací má ovšem strana na Pochem trvat. „Kdyby snad mělo dojít k vynucené změně na postu kandidáta na ministra zahraničí, tak potom poslanecký klub není většinově nakloněn k vládní spolupráci,“ řekl ČT předseda poslanců ČSSD Jiří Chvojka.  

Poche nicméně pro deník Právo přišel s další variantou. Uvedl, že by klidně mohl být i ministrem zemědělství: „Jiří Zimola zapomněl, že jsem vystudovaný ekonom České zemědělské univerzity a rok a půl jsem pracoval na ministerstvu zemědělství. Tak pokud má dojít k nějakým změnám, tak já se na to Jiřího Zimoly zeptám, jestli je ochoten přistoupit na takové řešení.“ Tomana vybral na zemědělství právě Zimola. 

Babiš: Jde o rozhodnutí ČSSD

Babiš Zimolovo úterní vyjádření okomentoval slovy, že jde o rozhodnutí sociální demokracie. „Je tu nějaká situace, je tu nějaký návrh, vyjadřuje se k tomu prezident a předseda KSČM, která má umožnit vznik vlády. Uvidíme, jak to dopadne,“ řekl ČT.

Spory ohledně nominace Pocheho v úterý řešil s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, kterého souběžně seznámil s nominanty hnutí ANO na ministerská křesla. Žádný z politiků ale setkání obsáhleji nekomentoval, Hamáček jen prohlásil, že je se schůzkou spokojený, že ČSSD na Pocheho nominaci trvá a že větší posun očekává od páteční schůzky možného šéfa tuzemské demokracie s prezidentem republiky.

Zeman už dříve pohrozil, že Pocheho nejmenuje. Komunistická strana pak nedávno uvedla, že by kvůli Pochemu nemusela podpořit menšinovou vládu ANO a ČSSD. Prezidentův mluvčí ujistil, že Miloš Zeman na svém postoji trvá. „Poche je na post ministra zahraničních věcí pro pana prezidenta nepřijatelný. Toto stanovisko je setrvalé, neměnné,“ vzkázal.

Prezident jako jednu ze svých výhrad vůči Pochemu uvedl, že europoslanec v roce 2015 napsal článek, který je podle prezidenta vstřícný k migrantům a ke kvótám na jejich přerozdělování.

Poche by se měl sejít se Zemanem v pátek. „Předpokládám, že jsem schopen ho přesvědčit, aby svůj názor změnil,“ uvedl v pondělí odpoledne ve vysílání České televize. Právě po páteční schůzce by měl také Babiš podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, jenž s předsedou ANO rovněž jednal, zveřejnit jména svých ministrů.

I Hamáček věří, že se podaří problém mezi hlavou státu a nominantem ČSSD zahladit. Sám považuje spor za nedorozumění. „Myslím si, že otazníky či rozpaky by se daly rozptýlit, a opravdu si nemyslím, že zásadním problémem budoucí vlády je Miroslav Poche,“ uvedl v pondělí. O dalším postupu chce mít jasno začátkem příštího týdne.