Stát půjčí mladým rodinám na bydlení až dva miliony. Příjem žádostí spustí v srpnu

Stát půjčí mladým rodinám do 36 let na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení až dva miliony korun. Úroková sazba bude jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení bude ve výjimečných případech 25 let. Příjem žádostí bude zahájen 15. srpna. Návrh připravilo ministerstvo pro místní rozvoj a rozhodla o něm vláda.

Fond, který peníze rozděluje a letos měl mladým napůjčovat sto milionů korun, už funguje několik měsíců, navrhla ho předchozí vláda. Zájem byl však minimální, překážkou totiž dosud byly podmínky, přes které se řada lidí nedostala, a také velice nízká částka, kterou stát poskytoval. Žadatelé si tak museli většinou vzít ještě spotřebitelský úvěr, takže si už rovnou sjednali hypotéku u banky. Zatím tak stát v souhrnu půjčil 1,2 milionu korun.

„Těmito půjčkami se snažíme pomoci mladým lidem k vlastnímu bydlení nebo k jeho rekonstrukci. Program není časově omezen, letos máme připraveno celkem 650 milionů korun, ale vzhledem k vysoké očekávané poptávce bude naší snahou, aby se tato částka navyšovala. Naším dlouhodobým cílem je podporovat dostupnost bydlení v ČR ,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

Zvýhodněný úvěr je určen pro ty, kteří žijí v manželství nebo registrovaném partnerství, ve kterém alespoň jeden z manželů nebo registrovaných partnerů nedosáhl ke dni podání žádosti 36 let, nebo nežijí v manželství nebo registrovaném partnerství, ale trvale pečují o dítě do 15 let a ke dni podání žádosti nedosáhli 36 let. Státní úvěr lze nyní kombinovat s hypotékou. Hypotéku tímto úvěrem ovšem nejde splatit.

Možná výše úvěrů se pak odvíjí od záměru realizace. Pokud jde o modernizaci bytu, lze získat max. 300 tisíc korun, v případě koupě bytu až 1,2 milionu korun. Pokud se jedná o stavbu či koupi rodinného domu, je stanovená maximální výše úvěru na dva miliony korun. Doba splatnosti úvěru bude 20 let, výjimečně 25 let. Úvěr bude poskytnut maximálně do 80 procent skutečných nákladů na výstavbu nebo koupi, u rodinných domů včetně pořizovací ceny pozemku.

Kolik z platu spolkne hypotéka
Zdroj: Hypoexpert.cz

Státní fond rozvoje bydlení bude zpracovávat žádosti podle pořadí, ve kterém budou doručeny. Jedná se o časově neohraničený program. Některé žádosti mohou být převedeny do následujícího kalendářního roku. Žádosti lze podávat písemně, osobně či poštou na pracovištích Státního fondu rozvoje bydlení od 15. srpna.

Podmínky? Manželství nebo dítě

Rozdíl oproti původnímu projektu je také v tom, kdo o půjčku může žádat. Podle předchozího nařízení musel být jeden z žadatelů mladší než 36 let, společně navíc museli pečovat o dítě do šesti let. „To se teď změnilo. Pokud o půjčku požádají manželé nebo registrovaní partneři, dítě mít nemusí. Ovšem pokud manželé nebudou, dítě do 15 let je podmínkou. Tímto opatřením sledujeme rodinu a všechny vazby na ni. Takže podporujeme manželství,“ řekla dále ministryně.

Za kolik platů si Češi pořídí hypotéku
Zdroj: Hypoexpert.cz

MMR si podle ní na základě předchozího nařízení vlády mezi mladými lidmi udělalo dotazníkové šetření. „Tím, jak se dnes posunují manželské svazky a mladí se většinou berou až po třicítce, tak tam byly i ambice posunout věkovou hranici až na 40 let. Ale myslíme si, že to už jsou lidé v produktivním věku, kteří by měli dosáhnout na komerční hypotéky,“ doplnila Dostálová.

Maximální doba splatnosti je stanovena u modernizace na deset let, u koupě nebo stavby až 20 let. Ve výjimečných případech, jako například při závažné nemoci, je doba splácení prodloužena na 25 let. Bonusem je odečet 30 000 korun z jistiny za každé narozené nebo osvojené dítě v průběhu trvání úvěrového vztahu.

V připomínkách v dotazníku MMR také zaznělo, že při pražské cenové úrovni je výše půjčky pro hlavní město příliš nízká. „Program je určen samozřejmě pro všechny, ale primárně necílí na Prahu, kde má dobře placenou práci většina lidí. Snažíme se i o to, aby se nevysídloval venkov a menší města, aby ti mladí lidé zůstávali tam,“ podotkla Dostálová.

SFRB bude zpracovávat žádosti v pořadí, ve kterém budou doručeny. Na letošek je z fondu vyčleněno 650 milionů korun, v dalších letech se počítá s miliardou ročně. „Ale máme rezervy v jiných programech, takže bychom sem uměli peníze přesunout. Program navíc není časově omezen, takže některé žádosti mohou být převedeny do následujícího roku. Obecně, když není zájem o nějaký program, tak změníme podmínky nebo ho nahradíme jiným. Ale myslím, že zájem o půjčky na bydlení mladým by mohl být dlouhodobý,“ dodala ministryně.