Policie prověřuje smlouvu mezi Prahou a advokátem Láskou

Praha - Policie a vrchní státní zastupitelství se začaly zajímat o smlouvu uzavřenou mezi Prahou a advokátem Václavem Láskou. Ten pro město zpracovával právní analýzu problematických smluv uzavřených pražským dopravním podnikem (DPP). Smlouvu za město údajně bez vědomí rady podepsal exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Policie si v dopise zaslaném městu vyžádala veškerou dokumentaci vztahující se k uzavření smlouvy. Nyní už bývalý primátor ji za město podepsal 30. dubna 2012. Policii například zajímalo, kdy a jakým způsobem byla rada o uzavření smlouvy seznámena, zda o ní radní předem věděli nebo zda magistrát podrobil smlouvu revizi. Policisté se rovněž ptali, zda a jak využil DPP takzvané plnění smlouvy. Dopravní podnik na základě výsledků uzavřel s advokátem novou smlouvu, jejímž předmětem bylo zpracování trestních oznámení.

Z dopisu, který policii zaslal jako odpověď ředitel magistrátu Martin Trnka, vyplývá, že vedení Prahy se smlouvou nebylo seznámeno, ani na ni rada města nereagovala: „Ani k ní neměla výhrady, neboť uzavření smlouvy bylo plně v pravomoci primátora hlavního města Prahy, a rada hlavního města ji nikdy neprojednávala.“

V dokumentech je dál zmíněno, že uzavření smlouvy exprimátorovi doporučila organizace Transparency International. Vyjadřoval se k ní odbor legislativní a právní, který uvedl, že ji Svoboda mohl podepsat. Policie nyní zjišťuje, zda byl k tomu Svoboda skutečně oprávněn.

Cílem smlouvy bylo vypracování analýz deseti zakázek uzavřených dopravním podnikem od 1. ledna 2007 do 31. března 2012. Mezi nimi byl například tendr na zřízení a provozování elektronické jízdenky, nákupy právních a marketingových služeb nebo tisk papírových jízdenek. Podle analýzy advokáta Lásky fungovala v dopravním podniku právě od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která pro podnik připravovala nevýhodné smlouvy, podniku prý byla způsobována škoda v řádech stamilionů. Podnik kvůli tomu podal trestní oznámení na několik lidí.