Babiš o nominaci Pocheho dávno věděl, ohradil se Hamáček. Chce také vědět, koho nominuje ANO

Události ČT: Kandidát na ministra zahraničí Poche se sejde s prezidentem (zdroj: ČT24)

S kým bude zasedat ve vládě, chce od předsedy ANO Andreje Babiše vědět šéf ČSSD Jan Hamáček. Babiš sice v neděli představil ministerské nominace svého hnutí prezidentovi Miloši Zemanovi, zveřejnit je ale odmítl. Hamáček je zároveň rozčarován z Babišova přístupu ke sporu o Miroslava Pocheho. Šéf ANO a designovaný premiér řekl, že od Hamáčka očekával, že problém vyřeší již dávno.

Podle Jana Hamáčka věděl Andrej Babiš o nominaci Miroslava Pocheho s velkým předstihem. „Pan premiér minulý týden, alespoň podle mých informací, panu Hamáčkovi sdělil, že je připraven mě jmenovat panu prezidentovi ke jmenování, pak se muselo něco změnit,“ uvedl v pondělí odpoledne také muž, o kterého se ve vládním složení vede spor.

Pocheho schopnosti a integritu zpochybňuje hlava státu, která pohrozila, že jej nejmenuje, ale také komunistická strana, která pohrozila, že kvůli Pochemu nepodpoří menšinovou vládu ANO a ČSSD. Prezidentův mluvčí přitom ujistil, že Miloš Zeman na svém postoji trvá. „Poche je na post ministra zahraničních věcí pro pana prezidenta nepřijatelný. Toto stanovisko je setrvalé, neměnné, pan prezident pana Pocheho nejmenuje ministrem zahraničních věcí,“ vzkázal. 

Poche by se prezidentem Zemanem měl sejít koncem týdne. „Nejsem člověk, který by výrazně měnil své názory. Věřím, že bude ochoten jim naslouchat, případně argumentovat, pokud se budeme někde lišit. Předpokládám, že jsem schopen ho přesvědčit, aby svůj názor změnil,“ uvedl v pondělí odpoledne ve vysílání České televize europoslanec ČSSD a nominant na ministra zahraničí Miroslav Poche.  

Předseda sociálních demokratů se však domnívá, že jeho strana učinila vše, co slíbila, a nyní není na tahu ona. „Sociální demokracie udělala všechno to, co se od ní očekávalo, a udělala to transparentně. My jsme zveřejnili kandidáty na ministry, proběhlo referendum, naši členové věděli, kdo jsou naši kandidáti, věděl to i pan premiér. Teď je spíš na těch ostatních, aby dodržovali dohody,“ řekl Hamáček.

„Není kam ustupovat, spolupráce byla odhlasována ve vnitrostranickém referendu a pár hodin poté náš partner tuto spolupráci zpochybňuje, to je velmi varovné,“ uvedl Poche, že nakonec předpokládá, že vláda s ČSSD nakonec přece jen vznikne. „Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš stále ještě chce, aby existovala koaliční vláda složená z demokratických stran, a ne že by volil pro zem velmi riskantní a dehonestující koalici s SPD a KSČM,“ dodal.

Andrej Babiš přitom v neděli kritizoval Jana Hamáčka. Dal najevo, že od něj očekával, že situaci vyřeší již dávno. „Čekal jsem, že se do referenda (vnitrostranického v ČSSD) problém s panem Pochem vyřeší. Problém pana Pocheho řešil pan Hamáček s panem prezidentem dvakrát,“ podotkl Babiš.

Miroslav Poche chce prezidenta přesvědčit o jmenování do funkce ministra (zdroj: ČT24)

Hamáček nicméně věří, že se podaří problém mezi hlavou státu a nominantem ČSSD na ministra zahraničí zahladit. Sám považuje spor za nedorozumění. „Myslím si, že ty otazníky či rozpaky by se daly rozptýlit, a opravdu si nemyslím, že zásadním problémem té budoucí vlády je Miroslav Poche, který napsal někdy nějaký článek,“ uvedl Jan Hamáček. Poche by se měl s prezidentem setkat koncem týdne v rámci pohovorů hlavy státu s ministerskými nominanty.

Zeman jako jednu ze svých výhrad vůči Pochemu uvedl, že europoslanec v roce 2015 napsal článek, který je podle prezidenta vstřícný k migrantům a ke kvótám na jejich přerozdělování.

O Pocheho vůbec nejde, míní politolog

„Když se podívám, co napsal pan Poche a k čemuž se pravděpodobně vztahují výroky Miloše Zemana o tom, že je nepřijatelný, to asi není nic, kvůli čemu by bylo možné vetovat kandidáta na ministra zahraničí, jednak je to několik let stará záležitost a současně něco, co z hlediska radikality nijak nevybočuje z českého klasického hlavního proudu,“ uvedl politolog z fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Libor Kopeček. 

Miloš Zeman podle něj uvažuje strategicky. Vůbec nejde o osobu Miroslava Pocheho, ale jde o jakýsi precedens, tím, že by ho vetoval, který by mu umožňoval do budoucna ovlivňovat, kdo bude či nebude ministrem a tedy rozšíření možnosti prezidenta utvářet určitým způsobem vládu. V minulosti, pokud jsme takové spory měli, vždy vítězil premiér, kterým nakonec prezident vyhověl.

„Kdyby Andrej Babiš ustoupil prezidentovi, je zjevné, že spolutvůrcem vlády je Miloš Zeman,“ je názoru politolog Kopeček. 

Komunisté jej pak kritizují kvůli domnělému hlasování v Evropském parlament pro sankce, které hrozí Česku kvůli nedodržení kvót na přerozdělování žadatelů o azyl. Jak ale upozornil Miroslav Poche sám, hlasoval proti.

V pondělních Událostech, komentářích pak předseda KSČM a místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip uvedl, že hlavním důvodem jsou dřívější „podezření vůči Pochemu z doby působení a kmotrovství v pražské politice“.  Poche v roce 2010, tehdy jako místopředseda pražské ČSSD přiznal, že část svých výdělků odváděl ČSSD nikoliv jako sponzorský dar, ale přes prostředníky. Prý proto, aby strana nemusela platit daně. 

„Myslím, že individuální zájem jednotlivce nemůže převážit zájem politické strany, kterou reprezentuje,“ řekl na adresu Pocheho a jeho nominace na post ministra zahraničí Filip.

„ČSSD by měla vycouvat, dokud to jde“

Podle senátora ČSSD Jiřího Dientsbiera jsou pozice všech stran nyní natolik vyhrocené, že si nedovede představit ústupek ani jedné ze stran sporu.

„Tady se ukazuje to, co říkali ti, kteří nechtěli jít do vlády s Andrejem Babišem, že v zásadě nectí žádné dohody. Pokud se s panem Hamáčkem dohodli, že si nebudou vzájemně kádrovat ministry, porušil to pan Babiš ještě předtím, než mohla být dotažena jakákoliv koaliční smlouva,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích České televize senátor Jiří Dientsbier.

Události, komentáře: ČSSD by měla vycouvat, dokud to jde, míní politolog Valeš (zdroj: ČT24)

„Jediná asi čestná cesta je doopravdy tu spolupráci ukončit, nevstupovat do vlády a zůstat v opozici,“ dodal senátor ČSSD, podle kterého bylo chybou už nominovat Pocheho. „Má škraloupy z pražské politiky,“ dodal.

Podobného názoru je i politolog právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Valeš. „I kdyby teď ČSSD uhrála Miroslava Pocheho, je jen otázka času, kdy nastane konflikt další. Nemají jistotu, že pomyslným hadrem nebudou, ať už s Miroslavem Pochem, nebo bez něj. Proto by pro ni bylo možná lepší vycouvat s čistým štítem, dokud může,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích politolog Valeš.  

Babiš stále neprozradil budoucí ministry za ANO, Hamáček je chce znát

Zároveň chce Jan Hamáček vědět, koho Babišovo hnutí ANO nominovalo na ministry. Zatímco sociální demokraté představili své kandidáty již v květnu, Babiš své lidi stále tají. Nic na tom nezměnila ani nedělní schůzka s Milošem Zemanem, který seznam nominací dostal. „Neprozradím je, protože jsem ještě nestihl s některými mluvit,“ odmítl Babiš jména zveřejnit.

Šéf ČSSD je však znát chce. „Očekávám, že se dozvím od pana premiéra, kdo jsou kandidáti za hnutí ANO, tak abychom měli kompletní obrázek vládního týmu,“ uvedl. Nic tím ale nezměnil. „Vyjádřil jsem se včera, nemám k tomu co dodat,“ reagoval Andrej Babiš s odkazem na své nedělní vyjádření.