Babiš prozradil prezidentovi, kdo budou jeho ministři. Koníček mezi nimi není

František Koníček se nevrátí do vlády. Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) řekl poté, co představil prezidentovi Miloši Zemanovi nominace na členy svého druhého kabientu, že jeho poradce a zároveň ministr někdejšího Rusnokova kabinetu mezi nominanty není. Kdo v nové vládě obsadí křesla určená zástupcům ANO, však stále neprozradil. Kvůli sporu o nominanta koaliční ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho se ale možná posune termín jmenování kabinetu.

Andrej Babiš navštívil prezidenta republiky Miloše Zemana v Lánech krátce poté, co se ukázalo, že sestavování nové vlády se komplikuje. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl v Otázkách Václava Moravce, že jeho strana nepodpoří kabinet, ve kterém by byl Miroslav Poche (ČSSD). Zároveň však vyjádřil i výhrady vůči Františku Koníčkovi, o kterém se v týdnu psalo jako o možném budoucím ministrovi průmyslu a obchodu. Zmiňoval ho iRozhlas.cz nebo ČTK.

Koníček již má za sebou vládní zkušenost, ve vládě Jiřího Rusnoka řídil ministerstvo práce a sociálních věcí. Andrej Babiš však spekulace o jeho návratu do chodeb Strakovy akademie odmítl. „Můžu říct, že pan Koníček ve vládě nebude,“ řekl. Kdo by měl v novém kabinetu reprezentovat jeho hnutí, však Babiš stále nechce říct, i když již seznam nominací předložil hlavě státu. „Neprozradím je, protože jsem ještě nestihl s některými mluvit,“ uvedl.

Vojtěch Filip Babišův postoj ocenil. „V každém případě nebude jeden střet zájmů, který chtěla pravice použít pro to, aby torpédovala vznikající vládu,“ uvedl. Spekulace o Františku Koníčkovi se mu nelíbily kvůli tomu, že se zřejmě bude nový ministr průmyslu a obchodu podílet na výběrovém řízení na dodavatele nových bloků jaderných elektráren. Koníček přitom podle rozhlasu donedávna figuroval v orgánech firem, které se zaměřují na obchod s Ruskem, a jako člen vedení Aliance české energetiky byl i u podpisu memoranda s Rosatomem.

UDÁLOSTI: Prezident už zná kandidáty na ministry příští menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD (zdroj: ČT24)

Pokud komunisté nepodpoří vládu kvůli Pochemu, žádná vláda nebude, připustil Babiš

Zatímco problém s Františkem Koníčkem je zažehnán, problém s Miroslavem Pochem roste. Prezident Zeman v minulosti pohrozil, že ho nejmenuje ministrem zahraničních věcí, komunisté zase hrozí, že kvůli němu nepodpoří vládu. „Chceme, aby tam bylo sedm programových bodů, a chceme, aby byly nominace pro lidi, kteří budou důvěryhodní a budou schopni naplnit ústavní mandáty ministra ČR,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že své výhrady vyjadřovali komunisté již dlouho.

Že výhrady zněly i v minulosti, připustil i Andrej Babiš. „Referendum nebylo o jménech a čekal jsem, že se do referenda problém s panem Pochem vyřeší. Problém pana Pocheho řešil pan Hamáček s panem prezidentem dvakrát,“ podotkl.

Ocenil, že se Miloš Zeman s Miroslavem Pochem sejde v rámci schůzek s jednotlivými ministerskými nominanty, které začnou v pátek. „Očekávám, že i v rámci změny, kdy dojde ke schůzce mezi panem prezidentem a panem Pochem, se problém vyřeší,“ řekl designovaný premiér. I kdyby však hlava státu nakonec jmenování Pocheho ministrem připustila, zůstává problém s komunisty.

„Pokud KSČM nezvedne ruce pro vládu, ve které je pan Poche, tak žádná vláda není,“ shrnul Andrej Babiš. Doufá, že situaci vyřeší další jednání. Navíc on sám a následně i Hrad vyzvali Miroslava Pocheho, aby se nominace sám vzdal.

Ten to však odmítá. „Čelím tlaku už dva měsíce. Nejdříve to byl Jiří Ovčáček, potom to byli jiní – Michal Hašek. Teď je to nově Vojtěch Filip. Já jsem politik, musím umět tlaku čelit a nedělá mně to zvláštní problém,“ řekl Poche v Otázkách Václava Moravce.

Jmenování ministrů se do konce června možná nestihne

I přes eskalující spor o budoucího pána Černínského paláce zůstává podle Babiše 11. červenec dnem, kdy by se mělo ukázat, zda jeho druhý kabinet získá důvěru sněmovny. Připustil však, že možná bude nutné odložit jmenování vlády, kterou chtěl mít do konce června. „Je možné, že se termín posune. Uvidíme, jak se bude vyvíjet jednání tento týden,“ podotkl.

Předseda hnutí ANO byl po neúspěšné žádosti o důvěru své první vládě znovu jmenován premiérem 6. června. Zatím však vládne se svým původním vládním týmem, který je v demisi. Že by mohla vzniknout koaliční vláda ANO a ČSSD, která by se opřela o hlasy KSČM, je jasné od pátku, kdy sociální demokraté zveřejnili výsledky svého vnitrostranického referenda o vstupu do vlády. Většina členů ČSSD hlasovala pro.