Vláda s Pochem nebude mít důvěru KSČM, řekl Filip. Prezident ho nicméně přijme

Sociální demokraté podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa věděli již před svým vnistrostranickým referendem, že pokud bude Miroslav Poche (ČSSD) ministrem zahraničí, komunisté kabinet nepodpoří. Filip to řekl v Otázkách Václava Moravce. Předseda ČSSD Jan Hamáček to však odmítl. Takto tvrdé prohlášení podle něj dosud nezaznělo. Připustil, že ultimátum komunistické strany může vznikající koalici rozložit. Prezident Miloš Zeman však Pocheho v rámci setkání s kandidáty na nové ministry přijme, byť i on má k jeho nominaci zásadní připomínky.

Výhrady vůči europoslanci a kandidátovi ČSSD na ministra zahraničí Miroslavu Pochemu má prezident Miloš Zeman, který hrozí jeho nejmenováním. Zásadní jsou ale především výhrady KSČM, která by měla menšinové vládě, ve které chce Poche usednout, zajistit svými hlasy většinu při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně.

Podle Vojtěcha Filipa vláda, jejímž členem by Miroslav Poche byl, důvěru od komunistů nedostane. „Už v dubnu jsme se vyjádřili proti nominaci pana Pocheho. Máme k tomu dobré důvody. (…) Řekli panu Hamáčkovi už předtím, než bylo spuštěno referendum. (…) Byli jsme u Jana Hamáčka v kanceláři a řekli jsme to,“ uvedl Vojtěch Filip v Otázkách Václava Moravce.

Filip vyčítá Pochemu hlasování pro sankce, odkazuje na „internetová média“. Poche pro sankce nebyl

Upřesnil, že komunisté mají vůči Miroslavu Pochemu zásadní výhrady kvůli jeho vystupování v Evropském parlamentu. Vojtěch Filip se domnívá, že Poche loni na jaře hlasoval pro rezoluci, která vyzvala k uvalení sankcí na Česko za to, že nenaplnilo kvóty na přerozdělování žadatelů o azyl. Předseda KSČM dodal, že se dvanácti europoslancům, kteří údajně hlasovali pro usnesení „říká seznam vlastizrádců“. Odkázal přitom na neupřesněná „internetová média“.

Sám Miroslav Poche následně Filipovy argumenty odmítl. Při hlasování, o kterém se předseda KSČM zmiňoval, totiž byl proti. „Pro rezoluci hlasovali dva čeští europoslanci a nebyl to nikdo z nás,“ poukázal Poche. Potvrdil to i další český europoslanec Tomáš Ježek (nestr.). Miroslav Poche připomněl, že kvůli výrokům podobným těm Filipovým čelí žalobě lidoveckých europoslanců předseda SPD Tomio Okamura. 

Hamáčka Filipova slova překvapila. „Budeme to muset řešit,“ říká

Předseda ČSSD Jan Hamáček pak popřel Filipova slova, že komunisté Lidový dům o svém zamítavém stanovisku k Pochemu informovali. „Nevěřím svým uším. Na těch jednáních jsem seděl, seděl tam Andrej Babiš, seděl tam Vojtěch Filip (…). Na žádném jednání nezaznělo, že by KSČM nepodpořila vládu za předpokladu, že bude Miroslav Poche ministrem zahraničí,“ konstatoval.

„Na jednáních zaznívalo, že KSČM zásadně vadí ministr zdravotnictví pan Adam Vojtěch, že je to zásadní problém. O Miroslavu Pochem zaznívaly výhrady, to uznávám, bylo řečeno, že k němu má výhrady pan prezident, ale pan předseda Filip rozhodně neřekl, že kvůli jeho nominaci bude vetovat vládu,“ doplnil Hamáček.

Dodal, že kdyby byl předem slyšel jasné vyjádření, že vládu s Pochem komunisté tolerovat nebudou, byla by to „věc, kterou bychom museli řešit ještě před referendem“. Jak se k ultimatu komunistů, které je pro Hamáčka nové, strana postaví, neřekl.

„Je to pro mě nová informace, že to pan předseda Filip staví tak natvrdo, takže to budeme muset řešit. Ale za sociální demokracii říkám, že jsme se chovali předvídatelně. Splnili jsme vše, co se od nás očekávalo. Dali jsme předem kandidáty na jednotlivá ministerstva, prošli referendem, kdy lidé věděli, o kterých jménech hlasují,“ podotkl předseda ČSSD.

Současně dodal, že například poslanecký klub sociální demokracie má stanovisko jasné. „Je jasný názor našich poslanců, že pokud jsme dali na stůl našich pět kandidátů, tak jsou to kandidáti sociální demokracie a za svými nominacemi si stojíme. (…) Pokud to postavil pan kolega Filip tak tvrdě, tak se dá říct, že je to závažný problém, který může koalici ohrozit,“ připustil.

Poche zůstává kandidátem, setká se s prezidentem

Jan Hamáček nemá v úmyslu Miroslava Pocheho vyzvat, aby se vzdal ministerských ambicí a Poche sám také nemíní ustoupit. „Čelím tlaku už dva měsíce. Nejdříve to byl Jiří Ovčáček, potom to byli jiní – Michal Hašek. Teď je to nově Vojtěch Filip. Já jsem politik, musím umět tlaku čelit a nedělá mně to zvláštní problém,“ shrnul.

Miroslav Poche se ocitl i na seznamu ministerských nominací, který v neděli odpoledne přivezl do Lán designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentu republiky. Andrej Babiš o nominacích sociální demokracie jednal s Janem Hamáčkem v sobotu. „Poche by se zachoval státotvorně, kdyby netrval na postu ministra,“ uvedl Babiš po jednání, zároveň ale prohlásil, že když sociální demokraté na Pochem trvají, bude o tom prezidenta informovat.

Podobná výzva jako od Babiše zazněla po schůzce i z Hradu, resp. z Lán. „Prezident republiky hodlá pana Miroslava Pocheho požádat, aby zvážil svoji kandidaturu na funkci ministra zahraničních věcí, a usnadnil tak sestavování vlády a její toleranci,“ uvedl mluvčí Miloše Zemana. Zároveň však oznámil, že prezident Miroslava Pocheho v rámci audiencí nominantů na ministry přijme.

Schůzky s ministerskými nominanty začnou po prezidentově návratu z návštěvy Ústeckého kraje. Tu má naplánovanou do čtvrtka.