Český venkov se vylidňuje, chybí dopravní spojení i obchody. Stát to chce změnit

Události: Venkov se vylidňuje, stát to chce změnit (zdroj: ČT24)

Některé české regiony trápí vylidňování. Odcházejí hlavně mladí a vzdělaní lidé, nejčastěji jdou za prací nebo lepšími službami. Venkovským oblastem často chybí infrastruktura, a jsou tudíž obtížně dostupné pro každodenní cesty do zaměstnání. V menších obcích chybí obchody. Svaz měst a obcí a ministerstvo průmyslu a obchodu chtějí situaci změnit cílenou podporou.

Stěhování českého obyvatelstva do velkých měst pokračuje. V posledních letech na pohybu obyvatel nejvíce tratily kraje Moravskoslezský, Ústecký nebo Karlovarský. Nejvýrazněji se vylidňují obce na hranicích okresů nebo krajů, které jsou obtížně dostupné.

Právě nedostatečná dopravní infrastruktura je podle Svazu měst a obcí zásadním problémem českého venkova. Obcím ale chybí také čističky odpadních vod nebo kanalizace.

„Pokud stát nezajistí dostatečnou infrastrukturu, nebo pokud nezajistí, že tam bude jednodušší podnikání, ne tak byrokraticky složité, tak se nám ti mladí lidé budou pořád stěhovat a ten venkov se vylidní zcela,“ varuje zástupce výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Chybí obchody, obce dotují provoz

Palčivým problémem jsou také obchody, které v menších obcích často zcela chybí. Jenom loni zaniklo hlavně na venkově přes tisíc malých prodejen. Některé obce a kraje proto dotují jejich provoz.

Příkladem je Lipník ve Středočeském kraji, kde žijí zhruba tři stovky obyvatel. Jediný obchod tu před časem skončil. Díky finanční podpoře z obecního rozpočtu tu sice v současnosti opět funguje malá prodejna, provoz ale není jednoduchý.

„Máme pouze jednu zaměstnankyni, protože na další už nevychází finanční prostředky a zjistili jsme, že vlastně vůbec nevíme, co budeme dělat, jak budeme postupovat, pokud by nám případně paní vedoucí onemocněla,“ říká starostka Lipníku Ingrid Podroužková (ČSSD).

Obchod spadá pod spotřební družstvo, a nemůže proto čerpat státní podporu pro malé a střední podniky. To by se nyní mohlo změnit. „Rádi bychom se zaměřili na to, aby spotřební družstva mohla čerpat finanční prostředky v celé výši v rámci operačního programu,“ uvedl ředitel odboru podnikatelského prostředí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vinkler.

Cílená podpora regionů

Určitým regionům pak stát hodlá pomoct speciální podporou. Třeba program Re:start cílí do míst, kde vznikly hospodářské problémy v důsledku kvůli útlumu těžby a souvisejícího průmyslu. Zatím se podařilo spustit čerpání dotací v objemu 11 miliard korun a další mají následovat.

„Budeme moci v budoucnu finanční prostředky vkládat podle potřeb těchto regionů, nikoliv podle osnovy, jak je někdy nám vtlačováno z úrovně Evropské komise bez souvislosti s potřebami daných regionů,“ plánuje ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (nestraník za ANO).

Největší objem peněz, celkem čtyři miliardy korun, zatím zamířil na program Revitalizace Krušných hor. Přes dvě miliardy korun jsou určeny na rozvoj vysokého školství a zhruba stejná částka je k dispozici na využití brownfieldů na krajích obcí, ze kterých by mohly vzniknout kancelářské areály, průmyslové zóny nebo zábavní parky.