Growshopy znovu na paškálu policie

Praha – Policie opět zasahuje na několika místech v Praze v tzv. growshopech. V jednom z největších, který se nachází na Žižkově, začali zabavovat zboží. Jeho majitel Michal Otipka je zásahem znechucen, protože splnil všechny podmínky, které mu policie dříve zadala. Žádné drogy prý u něj v obchodě nenašla. Growshop je obchod zaměřený na prodej a distribuci zboží a produktů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením, tedy mimo jiné i konopí.

Otipka hodlá požadovat náhradu škody, kterou mu zničením 15 let budované živnosti policisté způsobili. Zásah nechápe, splnil prý všechny podmínky, které mu policie dříve zadala. V jeho skladu přitom zasahovali i policisté, s nimiž dříve komunikoval. „Sami se omlouvali a říkali, že s tím nesouhlasí, ale je to nařízení shora. Byli si vědomi toho, že je jich zapotřebí jinde,“ dodal. Policisté mu veškeré zásoby ještě neodvezli, protože na to prý nebyli připraveni. Zabere jim asi dva týdny. „Zatím vzali například tři tisíce květináčů a 1 500 pytlů s hlínou,“ uvedl majitel.

Policisté podle něj v obchodě nenašli žádné drogy. „Původně mě chtěli zadržet, ale pak se to vysvětlilo. Někdy v příštích dnech se mám dostavit k podání vysvětlení a slíbil jsem, že budu k dispozici na telefonu,“ uvedl Otipka. Zboží, které se mu policie chystá zabavit, má podle něj hodnotu v desítkách milionů korun.

Growshop na pražském Žižkově
Zdroj: ČT24

Zásahy v growshopech začaly před dvěma týdny. Policisté zkontrolovali zhruba stovku objektů, kde zajistili vedle zboží i 16 pěstíren konopí. Pětačtyřicet lidí si pak vyslechlo obvinění z šíření toxikomanie a dalších 32 z tohoto trestného činu policie podezírá. Prodejci i majitelé obchodů se podle policejního prezidia dopustili šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.

Vydáno pod