Vláda souhlasila s odložením elektronických neschopenek až o tři roky

Vláda v demisi schválila odložení projektu elektronické neschopenky. Podle ministerstva práce prý není zavedení od ledna 2019 reálné a představovalo by masivní zásah do nemocenské. Navrhlo je proto z normy úplně vyškrtnout. Ministerstvo slibuje úplně nový zákon, který by měl fungovat až od roku 2021, což ale kritizují některé strany ve sněmovně.

Práce na projektu má podle dřívějšího vyjádření ministryně v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) převzít Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která nemocenskou vyplácí. Ministryně předpokládá, že příprava bude trvat dva roky. Návrh novely s vyškrtnutou e-neschopenkou nyní posoudí Poslanecká sněmovna.

Poslanci Pirátů vedení resortu za zastavení projektu kritizují. Podle nich svým postupem nastartované přípravy ochromilo a řada nedostatků vznikla právě kvůli obstrukcím týmu nynější ministryně v demisi. 

Lékaři mohou elektronicky neschopenky vystavovat už od roku 2010. Mohou využít takzvané e-podání. Potřebují k tomu jen počítač s internetem a lékařský software, který službu e-podání podporuje. 

Podle údajů ČSSZ každý rok přibývá neschopenkových formulářů, které doktoři elektronicky posílají. V roce 2015 jich bylo 56 tisíc, loni 117 tisíc.

Nemocní by už nemuseli posílat papíry

Elektronické neschopenky měli doktoři dobrovolně používat od ledna 2019. Údaje o pracovní neschopnosti zaměstnance by okamžitě mohl vidět jeho zaměstnavatel. Nemocní by tak nemuseli tiskopisy nosit do práce a mohli se jít rovnou léčit. Doklady by také hned měla ČSSZ.

Zatím není jasné, odkdy by e-neschopenky měly být pro lékaře povinné. Němcová míní, že by doktoři měli mít povinnost vystavovat je dřív než za několik let, a to kvůli zamýšlenému zrušení karenční doby.

Po zavedení elektronických neschopenek ale volají zaměstnavatelé. Chtějí díky tomu mít lepší kontrolu nad nemocnými zaměstnanci. ČSSZ jim chce od příštího roku údaje o stonání pracovníků přes svůj portál zpřístupnit. Přihlásit se firmy budou moci přes datovou schránku. Pokud ale lékař nepošle neschopenku elektronicky, data zaměstnavatelé uvidí až poté, co je ČSSZ dostane poštou.