Lidé na boj s rakovinou přispěli rekordních 19 milionů korun

K dnešnímu dni lidé ve sbírce Český den proti rakovině přispěli více než 19 miliony korun. To je nejvíc za dvaadvacet let, co sbírka existuje. Výtěžek sbírky půjde na podporu nádorové prevence a onkologického výzkumu. Lidé mohou přispívat až do konce listopadu.

Liga proti rakovině v letošní sbírce k 12. červnu vybrala 19 041 300,64 koruny. Za dvaadvacet let konání sbírky je to nejvíc peněz. Do částky zatím nejsou započítané dárcovské SMS. Konečný výtěžek sbírky budou organizátoři znát v lednu 2019 po započítání DMS a darů na účet. Ty mohou lidé posílat do 31. listopadu.

Víc než čtrnáct tisíc dobrovolníků 16. května vyšlo do ulic ve 1200 městech a obcích s rekordním počtem symbolických kytiček. Nabízeli jich 980 tisíc. Kolik kytiček si lidé koupili, budou pořadatelé vědět v létě, kdy se jim neprodané kusy vrátí.

V létě Liga proti rakovině rozhodne, které projekty sbírka podpoří. „Rozdělení sbírky probíhá podle tří kritérií, a sice podpory nádorové prevence, podpory projektů mířících ke zkvalitnění života onkologických pacientů a podpory onkologického výzkumu, kvality výuky a modernizace onkologických pracovišť,“ řekla organizátorka sbírky Jitka Bajgarová.

Zkušenost s rakovinou má asi každý dvacátý

Vlastní zkušenost s rakovinou má v Česku přes půl milionu lidí. Podle národního onkologického registru žilo v republice na konci roku 2015 bezmála 541 600 pacientek a pacientů, kteří se vyléčili či se ještě léčili. 

Nemocných každý rok přibývá, úmrtnost se ale snižuje. Roste tak počet těch, kteří boj s karcinomem zvládnou. Dokládají to statistiky. Data o nemoci shromažďuje Národní onkologický registr. Sběr je ale pracný a trvá déle, proto jsou poslední čísla z konce roku 2015.

Česko má tři preventivní programy

Podle lékařů v boji s rakovinou výrazně pomáhá screening, tedy pravidelné sledování vybraných skupin lidí a jejich bezplatná vyšetření. Česko má takové programy tři. První z nich se zaměřuje na rakovinu prsu. Ženy nad 45 let mohou každé dva roky zdarma chodit na mamograf.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Druhý program se týká rakoviny tlustého střeva a konečníku. Muži a ženy od 50 do 54 let mají test zdarma jednou ročně, od 55 let je to jednou za dva roky. Třetí program pomáhá předcházet rakovině děložního hrdla či ji včas zachytit. Stěr se provádí od 15 let každý rok.