Kubek vidí v lékařské komoře hráz proti reformám, nahněval ministra

Brno – Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek ve své zprávě o uplynulém roce vyzdvihl sérii vstřícných rozhodnutí Ústavního soudu, k úspěchům řadí i odvrácení některých reforem a snah o redukci péče. Zprávou zahájil víkendový sjezd komory v Brně. Zdůraznil v ní také trvající problémy s financováním sektoru zdravotnictví. Komora kritizovala úhradovou vyhlášku na letošní rok, nelíbí se jí ani návrh té příští. Kvůli dopisu, který Kubek poslal lékařům a v němž si bere na paškál právě okolnosti nové úhradové vyhlášky, odmítl na sjezd dorazit ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Prezidenta komory ministrovo rozhodnutí překvapilo, zalitoval, že ministr nechce s lékaři otevřeně mluvit o vyhlášce ani dalších tématech.

Ústavní soud (ÚS) letos nejprve zrušil část zákona o zdravotních službách, například povinnou přeregistraci zdravotnických zařízení, a později část zákona o veřejném zdravotním pojištění. Před nedávnem také rozhodl o protiústavnosti úhradové vyhlášky na rok 2013. Všechny nálezy ÚS komora přivítala, upozorňuje, že ministerstvo zdravotnictví názor ústavních soudců v případě úhradové vyhlášky při tvorbě nového předpisu nerespektuje.

Kubek rovněž oceňuje odvrácení plánu na redukci lůžek akutní péče, stejně jako plán na úbytek sítě ambulantních specialistů. Po rozpuštění sněmovny spadly pod stůl také některé normy, proti kterým se komora stavěla: zákon o univerzitních nemocnicích, zákon novelizující zákony o zdravotních pojišťovnách a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Česká lékařská komora
Zdroj: ČT24

Sjezd se věnuje i sféře financování zdravotnictví. Resort v současnosti disponuje 290 miliardami korun na rok, pojišťovny letos hradí asi 220 miliard, příští rok o deset miliard víc. Pojišťovnám ale docházejí rezervy a systém je dlouhodobě v deficitu. Komora proto prosazuje například pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce a další změny. Platba za státní pojištěnce stagnovala čtyři roky, v říjnu její jednorázové zvýšení ze 723 na 787 Kč schválil Senát.

  • Česká lékařská komora - představuje samosprávnou profesní organizaci s povinným členstvím. Komora dohlíží na to, aby lékaři vykonávali své povolání odborně, v souladu s etikou a zákony. Zaručuje odbornost členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékařského povolání. Zároveň také vede seznam členů a hájí jejich práva a profesní zájmy.

Holcáta nahněval Kubkův dopis o úhradové vyhlášce, sjezd nenavštíví

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát oproti původnímu záměru odřekl svou účast na sjezdu. Za příčinu označil dopis Milana Kubka určený lékařům, v němž prezident komory ostře zkritizoval úhradovou vyhlášku na rok 2014. Kubek prý tím jednostranně a předčasně zahájil diskusi, která byla naplánována až na dnešek. Ministr odmítl i styl dopisu. „Dle mého pohledu je to styl účelově bulvárního charakteru s řadou polopravd a dehonestací mé osoby i mých spolupracovníků,“ uvedl ministr. Je však nadále připraven vyslechnout názory České lékařské komory při nadcházejících pracovních diskusích a v připomínkovém řízení.

Vydáno pod