Hrad Karlštejn – gotický klenot českých zemí. Stavět se začal před 670 lety, teď ho čeká obnova

Gotický hrad Karlštejn, založený Karlem IV., byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Jeho výstavba byla zahájena před 670 lety, 10. června 1348. Nyní ho čeká obnova za 95 milionů korun, při které vzniknou také nové expozice a návštěvnické centrum. Hrad zůstane pro návštěvníky otevřen, lidé by se ale měli připravit na krátkodobé uzavírky některých částí.

Obnova hradu, kterou z 85 procent pokryje dotace z EU, bude zahájena příští rok. Už nyní však začala podle ředitele územní památkové správy NPÚ Dušana Michelfeita příprava.

Památka podle ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) Nadi Goryczkové trpí skrytými neduhy i vysokým návštěvnickým provozem. Cílem je tak obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části hradního purkrabství, kde bude zřízeno návštěvnické centrum.

Renovace čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě. Návštěvníci se mohou těšit na kinosál pro 20 lidí a čtyři nové expozice. Tři budou volně přístupné v návštěvnickém centru – výstavy o karlštejnském vinařství a kamenických prvcích a virtuální model hradu. 

Michelfeit v souvislosti s rekonstrukcí poukázal na některé nepříliš šťastné novodobé úpravy, kdy se například strop v suterénech Císařského paláce nahrazoval silničními panely. „Taková byla tehdy doba a tyto věci chceme napravit,“ uvedl.

Čeští kandidáti na seznam UNESCO
Zdroj: Pxhere

Obnova má být hotová za čtyři roky

Hotovo by mělo být do roku 2022. Lidé podle něj musejí počítat s omezeními na přístupové cestě k hradu a na nádvoří. Producent Janis Sidovský už dříve oznámil, že na nádvoří po třech letech končí muzikálová představení Noc na Karlštejně. Zástupce kastelána Lukáš Kunst řekl, že hrad se to bude snažit vynahradit nabídkou uvnitř. Připraveny budou večerní nebo noční prohlídky.

Projekt na Karlštejně zahájili ministři kultury a pro místní rozvoj Ilja Šmíd a Klára Dostálová. Ministryně připomněla, že Karlštejn předloni, kdy uplynulo 700 let od narození Karla IV., navštívilo 268 tisíc lidí. Předpokládá, že návštěvnost po obnově vzroste. „Doufejme, že to hradby Karlštejna unesou,“ dodala.

Podle Michelfeita rekonstrukce umožní odbavit víc lidí, cílem je ale hlavně větší komfort. „Máme zájem o to, aby návštěvníků přišlo víc, ale nemyslím si, že bychom touto rekonstrukcí směřovali k nějakému skokovému navýšení,“ řekl.

Hrad Karlštejn na Berounsku chce do budoucna pokračovat ve speciálních prohlídkách s cílem ukázat velmi navštěvovanou památku z trochu jiného úhlu pohledu. Návštěvník by měl dostat příležitost si hrad v klidu užít a vstřebat ho, řekl zástupce kastelána Lukáš Kunst.

„Mám radost, že se nám teď daří dělat nejenom standardní prohlídky prvního, druhého a třetího okruhu, ale že za obrovského zájmu veřejnosti děláme i zcela mimořádné prohlídky speciální, kdy se snažíme připomenout odkaz Karla IV. i po stránce duchovní,“ uvedl Kunst.

Příkladem je třeba večerní procházka karlštejnskými kaplemi včetně interiéru kaple svaté Kateřiny a presbyteria kaple svatého Kříže. Na místa, kde pobýval Karel IV., se zájemci dostanou v době, kdy na nádvořích utichne turistický ruch a hrad se ponoří do tichého večerního odpočinku.

Kunst, který na hradě pracuje 20 let a od Nového roku se má po odchodu současného kastelána Jaromíra Kubů do penze stát jeho nástupcem, připomněl, že největší nápor hrad zažil v roce 1995, kdy jeho branami prošlo 350 tisíc lidí. „Byl to ještě dozvuk porevolučního období, měli jsme tady hodně cizinců a spoustu organizovaných skupin,“ dodal.