Soukromí lékaři hrozí kvůli úhradové vyhlášce masovými protesty

Praha – Koalice soukromých lékařů hrozí právními kroky a masovými protesty, pokud ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát zásadně nepřepracuje úhradovou vyhlášku pro příští rok. Vyhláška prý bere ambulancím peníze, což poškodí pacienty. Holcát ale reagoval, že všechny požadavky ambulantních specialistů splnil. Hrozby masovými protesty proto nepokládá za konstruktivní a férové. Kriticky se k úhradové vyhlášce v tomto týdnu vyjádřily také zdravotní pojišťovny. Systém podle nich skončí v deficitu, jelikož jsou prý očekávané příjmy na péči nadhodnoceny zhruba o 2,5 miliardy korun.

„Návrh úhradové vyhlášky povede české zdravotnictví do ekonomické pasti zejména ambulantní sektor. Prohlubuje totiž nespravedlnost financování z veřejného zdravotního pojištění, v důsledku to ohrozí kvalitu a dostupnost péče tam, kde ji pacienti nejvíce potřebují, tedy v první linii,“ stojí v prohlášení. Koalice sdružuje 20 tisíc lékařů, kteří jsou členy sdružení praktiků pro děti i dospělé, ambulantních specialistů, soukromých gynekologů a komory zubařů. 

Podle ministerstva zdravotnictví by pojišťovny měly mít příští rok na péči 235 miliard korun, zhruba o deset miliard víc než letos. Z nich dostanou nemocnice navíc asi 4,2 miliardy, ambulantní specialisté pak půl miliardy korun. Praktikům a zubařům se úhrady téměř nezmění. Přesto i oni dostanou o něco víc, protože padne většina regulací, jak to nařídil Ústavní soud.

„Rozhodně nemohu souhlasit s tvrzením, že vyhláška vede zdravotnictví do ekonomické pasti. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jde směrem opačným a z ekonomické pasti nás naopak vyvádí,“ prohlásil Holcát. Jako ministr a zároveň lékař by rád poslal do systému mnohem víc, musí ale pracovat s ekonomickou realitou. Připomněl, že vláda v demisi nemůže rozhodovat o dalším zadlužení státu, to může udělat až kabinet vzešlý z řádných voleb. „Případné silové akce tedy doporučuji rezervovat na příští období,“ vzkázal Holcát soukromým lékařům.   

Ministr dříve řekl, že kdyby měl zohlednit všechny požadavky, musel by získat navíc 50 až 60 miliard. Odmítl, že by nemocnice dostaly víc peněz na úkor ambulancí. Úhrady pro ambulantní specialisty neklesnou pod hodnoty předchozích dvou let. Oproti letošku stoupnou všem druhům péče, uvedl. 

Podle Koalice soukromých lékařů však připravovaná vyhláška prohlubuje ekonomickou nerovnost mezi lůžkovou a ambulantní péčí, když oproti „zvyklostem vyspělého světa“ nalévá miliardy „do bezedného systému lůžkové péče“. Ambulantní lékaři varují, že už nebudou mlčet jako v době celospolečenských škrtů a úspor. Nebudou už prý dotovat provoz ordinací z ceny své práce. Žádají navýšení a odmítají regulace, které podle nich ve vyhlášce nadále jsou.    

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka je vyhláška špatná, nerespektuje výrok Ústavního soudu o zrušení regulací. Ministr by podle něj měl vyhlášku „hodit do koše“ a udělat novou, jinak bude Kubek iniciovat na vyhlášku ústavní stížnost.

Vydáno pod