Lidé se vracejí ke stavbě domů svépomocí. Nemusejí shánět zedníky a ušetří

Podle Českého statistického úřadu se až 40 procent zájemců o rodinný dům rozhodne pro výstavbu vlastními silami. Lidé nemusejí dlouho čekat na stavební firmu a navíc ušetří až polovinu nákladů. Firmy mají nedostatek pracovníků a zakázky nasmlouvané i rok dopředu.

Stavět dům svépomocí bylo v období socialismu v Česku běžné. Nebyly hypotéky ani nabídky developerských firem. Dnes je situace jiná, lidé se ale ke stavbě svépomocí vracejí. Ročně tak vznikne přes pět tisíc domů.

Stejnou cestou šel například Jiří Šlapák z Čebína na Brněnsku. „Jeden důvod byly finance, protože se na tom dá docela dost ušetřit a chtěl jsem si to tak trošku i dokázat,“ řekl Jiří Šlapák. Dalším důvodem pak byla dlouhá čekací doba na stavební firmu.

Poptávka po stavbě rodinných domů je totiž velká a některé firmy mají práci nasmlouvanou třeba i rok dopředu. „Když někdo dělá nějaký menší projekt, tak kolikrát dojde k závěru, že si to radši udělá sám, než aby čekal. Firem je málo a jsou drahé,“ podotkl předseda Asociace malých podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Dlouhé čekací doby na stavbu domu potvrzuje i majitel stavební firmy Michal Hanák. Ten už musí některé zakázky dokonce odmítat. „Lidé to chtějí nejlépe zítra, ale to my nejsme schopni udělat. Kdyby šlo o kompletní stavbu rodinného domu, tak by se to už muselo plánovat na příští rok,“ nastínil Michal Hanák. Stavěl by sice rád i několik domů najednou, ale nedaří se mu najít další pracovníky, hlavně zedníky. U Jiřího Šlapáka nahradili zedníky přátelé a rodina. Po dvou letech mu tak zbývá upravit už jen okolí domu.