Výsledek schůzky Zeman-Sobotka: Sejdou se příští týden

Praha – Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku na první povolební schůzce, znovu se mají sejít příští týden. Na příští schůzce by měl prezident šéfa ČSSD pověřit jednáním o sestavení nové vlády. Prezident již dopředu oznámil, že tento týden ještě sestavením vlády šéfa vítězné strany nepověří, a to kvůli problémům s kolenem. Učinit by tak chtěl až po svém uzdravení na začátku prosince. Sociální demokraté budou ještě tento týden jednat se zástupci dalších parlamentních stran, s nimiž se ještě nesešli. Tématem schůzek s komunisty, TOP 09, ODS a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury by mělo být uspořádání Poslanecké sněmovny.

„Ta schůzka se v čase poněkud zdržela, já jsem počítal, že o ni požádám už v okamžiku, kdy byly známy volební výsledky,“ řekl v neděli Sobotka. Odkazoval se tak na napětí v sociální demokracii kvůli povolební schůzce části vedení ČSSD se Zemanem, což vedlo k vážnému rozkolu ve straně, která vyhrála volby.

Sobotka před schůzkou neočekával, že by jej prezident hned pověřil sestavením vlády. „První schůzku vnímám spíš jako konzultativní a informativní. Neočekávám, že by hned na základě té první schůzky měl prezident učinit nějaký akt, který by se týkal pověření k sestavení vlády nebo jmenování premiéra,“ uvedl Sobotka s tím, že by tak mohl prezident postupovat až na základě „jasného signálu“, že se podařilo vyjednat příští koalici. O té ČSSD jedná s hnutím ANO a lidovci.

Politolog Pavel Šaradín„Miloš Zeman, pakliže se možná takticky přepočítal, tak chybu nepřizná. Přitom je to člověk, kterého pan Sobotka dobře zná a oba jsou si vědomi, že spolu budou v příštích měsících muset vyjít. Tím, co se těsně po volbách stalo, pravděpodobně ta schůzka nebude poznamenaná.“

Politolog Petr Just: "Prezident už v minulosti dal sám najevo, jaká vládní sestava by se mu zamlouvala. Třeba když byl na sjezdu lidovců, vyzýval je, aby za každou cenu neusilovali o vstup do vlády. Uvidíme, jak bude reagovat na skutečnost, že s nimi ČSSD zahájila oficiální jednání."

Prezident Sobotkovi nebude dávat žádný termín pro ukončení jednání o vládě. Řekl však, že ho premiérem jmenuje až poté, co se mu uzdraví bolavé koleno a vrátí se do úřadu, což by mělo být začátkem prosince. „Protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku,“ řekl Zeman. Proti jeho slovům se v úterý ohradila Národní rada osob se zdravotním postižením, podle níž Zeman svým prohlášením naznačil, že lidé na invalidním vozíku mají nižší důstojnost. Prezident ale reakci rady označil za nepřiměřenou.

ČSSD vyjednává o vládě s hnutím ANO a s KDU-ČSL. Zeman souhlasil s názorem, že taková koalice je v současné situaci nejmenším zlem. Nejlepší by byla podle něho menšinová vláda sociální demokracie, musela by ale mít víc než nynějších 50 poslanců. Vláda ČSSD za podpory ANO a KDU-ČSL by podle Zemana byl „velmi křehký a nestabilní útvar“. Prezident by si přál, aby možná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL vydržela.

Ve čtvrtek jednání ČSSD s Okamurou

Vedle schůzek se zástupci lidovců a ANO se tento týden sociální demokraté sejdou také s TOP 09, ODS, komunisty a Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury – tématech schůzek má být uspořádání sněmovny, schůzky by měly proběhnout ve formátu dva plus dva. Dosavadní jednání naznačila, že by sněmovna měla mít čtyři místopředsedy. 

Pozornost vzbuzuje zejména čtvrteční jednání se zástupci Úsvitu, v médiích se totiž spekuluje, že by mohlo Okamurovo uskupení ve vznikající vládě nahradit lidovce, pokud se s nimi ČSSD nedohodne na programu. Obě strany ve volbách získaly stejně poslanců, koaliční počty by tak zůstaly stejné.