Policie už kvůli zátahu v growshopech obvinila 45 lidí

Praha – V souvislosti se zátahem na growshopy, kde lze koupit mimo jiné potřeby pro výrobu marihuany, policie obvinila po celém Česku 45 lidí ze šíření toxikomanie. Dalších 32 lidí pak z tohoto trestného činu podezírá. Do dnešního dne policisté zkontrolovali téměř stovku objektů, v nichž zajistili nejen zboží, ale i 16 pěstíren konopí. Počet obviněných ale nemusí být konečný, policie totiž bude v kontrolách zmíněných obchodů pokračovat i v následujících dnech a týdnech.

Obvinění, mezi nimiž jsou prodejci i majitelé obchodů, se měli dopustit šíření toxikomanie tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.

Mezi dosud zkontrolovanými objekty byly podle mluvčí policejního prezidia Ivany Ježkové bytové i nebytové prostory. „Kromě zajištěného zboží, které bude podrobováno odborným expertizám, kriminalisté zajistili při domovních prohlídkách i 16 pěstíren různého rozsahu. Zde zajistili různě vzrostlé rostliny a více než 11 kilogramů sušiny konopí,“ uvedla mluvčí. Podle dřívějších informací kriminalisté zabavovali například věci potřebné k pěstování konopí a některé obchody i zavřeli.   

Policie zahájila akci proti growshopům počátkem minulého týdně na základě paragrafu o šíření toxikomanie a loňského výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu odsouzeni majitelé jednoho květinářství.

Zásah zdůvodnila i tím, že v Česku od roku 2007 přibývá tzv. vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí potřebné technologie.