Okamurova nástupce v Senátu lidé zvolí v lednu

Praha – Nástupce Tomia Okamury v křesle senátora poté, co uspěl lídr Úsvitu i v parlamentních volbách, budou voliči v obvodu Zlín vybírat v lednu 2014. Doplňovací volby vyhlásil prezident Miloš Zeman, oznámila jeho mluvčí Hana Burianová.

Prezident vyhlásil volby s odkazem na zákon o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, který mu ukládá vyhlásit je do 90 dnů od chvíle, kdy senátorovi zanikl mandát během volebního období. Termín prvního kola stanovil Zeman na 10. a 11. ledna 2014. Případné druhé kolo by se konalo o týden později. Senát nyní není kvůli Okamurově zvolení do sněmovny kompletní, čítá 80 členů.

Šéf Úsvitu seděl v Senátu přes rok

Okamura se stal senátorem loni v říjnu. Ve druhém kole voleb porazil poměrem zhruba 66 ku 34 procentům hlasů zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD). Postoupil do něj z prvního místa v konkurenci dalších šesti uchazečů o místo v horní komoře. V říjnových sněmovních volbách kandidoval Okamura za hnutí Úsvit ve Středočeském kraji. Hnutí dostalo celkově 6,88 procenta hlasů a má 14 poslanců.