Tejc: Sobotkovi by dnes prošlo i usnesení, že je „léto v rozpuku“

Praha – Bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc (ČSSD) není z výsledku dnešního jednání ÚVV nijak překvapený: „Kdyby dnes někdo z tábora Bohuslava Sobotky navrhl, že léto je v rozpuku, tak by jistě i toto usnesení bylo přijato. V tomto smyslu mě to nechává klidným – důležité je, že jsem měl možnost říct kolegům svůj názor, a jsem rád, že jej ocenili potleskem.“ Michal Hašek se po odchodu z jednání s novináři odmítl bavit, prohlásil pouze, že byl průběh i výsledek ÚVV očekávatelný.

Michal Hašek dnes na jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV) nevystoupil, s novináři nekomunikoval a veškeré dotazy na hodnocení zasedání směřoval na představitele strany s tím, že on již je jen řadový poslanec. Vše už prý objasnil a straníkům také poslal dopis, ve kterém své kroky vysvětlil. Právě Hašek byl podle Sobotky jedním ze strůjců „lánského puče“. (více o Sobotkově hodnocení rezignace Michala Haška a Jeronýma Tejce čtěte zde)

Jeroným Tejc, který post šéfa poslaneckého klubu opustil rovněž v pátek, dnes oznámil, že se již nebude o tuto funkci znovu ucházet. Poslanci si nové vedení klubu mají zvolit 19. listopadu a Tejc v rozhovoru pro ČT24 odmítl i případnou funkci místopředsedy.

Rozhodnutí Jeronýma Tejce je podle šéfa Senátu Milana Štěcha logické, ale přišlo pozdě. „Přišlo až poté, co se prokázalo, že nemluvil pravdu o lánské schůzce. Kdyby řekl celou pravdu, tak se domnívám, že by nebyl zvolen předsedou klubu,“ komentoval Štěch situaci ve vysílání ČT24.

Tejc zároveň ocenil, že jej delegáti ze zasedání nevyprovodili násilím. Na otázku, jak hodnotí projev předsedy strany Bohuslava Sobotky v rozhovoru pro ČT24, odmítl poskytnout jakýkoli komentář. Jen vyjádřil podporu jeho záměru, aby se případného mimořádného sjezdu, jehož konání ale delegáti nyní odložili, zúčastnil maximální počet delegátů. (více o Sobotkově projevu čtěte zde)

Na zasedání ÚVV kromě Haška s Tejcem dorazil i brněnský primátor Roman Onderka, který na předsednictvu navrhl odvolání Bohuslava Sobotky z jednání o nové vládě. Ani s odstupem času toho nelituje. Z účastníků lánské schůzky na jednání chyběli jen Zdeněk Škromach a Jiří Zimola.

Smír v ČSSD je jen dočasný, míní komentátoři

Politolog Petr Just se domnívá, že Tejc s Haškem sice rezignovali, nicméně ponechali si poslanecký mandát, a budou tedy členy poslaneckého klubu, kde budou mít dostatek příležitostí k vyjadřování svých názorů. Krize podle něj není nevyhnutelná, ale v ČSSD je permanentní skrytý konflikt, který může kdykoliv vypuknout. „Kdykoli můžou zvednout ten povolební prapor, že byly vyjednány slabé podmínky,“ podotl Just pro speciální vysílání ČT24.

Důležité podle Justa bude, která ministerstva se podaří pro sociální demokracii vyjednat. Politolog nepochybuje o tom, že Sobotkovi oponenti si vždycky najdou důvod, aby řekli, že vyjednal špatné podmínky a příliš ustoupil koaličním partnerům. A v neposlední řadě vůbec není jasné, že jsou potencionálními kritiky jen Hašek či Tejc. „K nim se mohou přidat i další z těch padesáti poslanců, které má sociální demokracie ve sněmovně,“ obává se Just a připomíná, že jakékoli vnitřní pnutí v sociálnědemokratickém poslaneckém klubu může posílit hnutí ANO, které by se v případě rozštěpení klubu ČSSD stalo nejsilnějším klubem ve sněmovně.

S Justovým názorem souhlasí i Petr Hartman z Českého rozhlasu: „Ti lidé, co vystupovali proti Sobotkovi, budou vystupovat i nadále, byť jinou formou,“ tvrdí a podobně jako Just připomíná, že „pod praporem, že chtějí dodržovat program, mohou dělat různé kroky, které mohou komplikovat Bohuslavu Sobotkovi život.“. Komentátoři připomněli, že takové politiky už sněmovna zažila, a to mezi občanskými demokraty. Hlavní argumenty proti Mirku Topolánkovi a Petru Nečasovi zaznívaly přesně v duchu toho, že kritikům jde o to hájit autentický program strany.

Petr Just a Petr Hartman k situaci v ČSSD (zdroj: ČT24)