Počet stížností na volby - 25. Zbývá vyřídit 14

Brno - Na letošní volby do Poslanecké sněmovny dorazilo k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) celkem 25 stížností. Lhůta vypršela dnes odpoledne. Deset jich specializovaný volební senát už vyřešil přípisem, tedy v podstatě odložil bez projednání, protože nesplňovaly zákonem stanovené požadavky. Další návrh soudci odmítli usnesením a nevyřízených stížností zůstává 14.

Ani 25 stížností však nemusí být definitivní, protože s ohledem na dobu stahování dat z datových schránek nelze zcela vyloučit, že nějaká stížnost odeslaná včas bude do datové schránky NSS doručena později.

Místo stížnosti šlo často o kritiku povolebního dění

Mezi stížnostmi, kterými se již soud nebude zabývat, jsou například ty, které neměly zákonem předepsanou formu. Typicky jde o elektronická podání bez zaručeného elektronického podpisu. U dalších podání bylo z obsahu zřejmé, že pisatelé nežádali vyslovení neplatnosti volby některého ze zvolených kandidátů, nýbrž pouze vyslovovali kritické názory na volební a povolební dění. Jeden z odmítnutých návrhů byl také podán předčasně.

Po předchozích volbách před třemi lety NSS dostal v zákonné lhůtě 45 stížností, žádné z nich nevyhověl.

Ostatními podněty se volební senát s předsedou Vojtěchem Šimíčkem nadále zabývá. „Senát komunikuje s účastníky řízení, například některé z navrhovatelů vyzývá k odstranění vad podání. U některých stížností totiž není zřejmé, čeho se navrhovatelé domáhají a zdali se vůbec jedná o volební stížnost,“ popsala mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Zákon o volbách do Parlamentu ČR dává Nejvyššímu správnímu soudu pravomoc posuzovat návrhy na neplatnost volby konkrétního kandidáta či kandidátů. Návrh je třeba podat nejpozději deset dnů po vyhlášení výsledků voleb. Soud rozhodne do 20 dnů od obdržení návrhu, nemusí přitom svolávat veřejné jednání. Posledním rozhodovacím dnem tedy bude 29. listopad. NSS dlouhodobě zastává doktrínu, že do hlasování nezasahuje, pokud zjištěné pochybení nemohlo ovlivnit výsledek voleb.

NSS dostal 25 stížností na volby (zdroj: ČT24)
Vydáno pod