Zítra ještě teplo, o víkendu se ochladí a přijde i sníh

Praha - Svatý Martin zřejmě letos přijede na bílém koni. Meteorologové hlásí od neděle ve vyšších polohách sněhové přeháňky. Do příštího týdne se také ochladí až o deset stupňů, teploty přes den ale zůstanou nad nulou.

Zatímco v pátek mohou ještě denní maxima vystoupat až na 17 stupňů Celsia, do pondělí spadne rtuť na čtyři až osm stupňů. Ani přes ochlazení se ale bílý poprašek nejspíš dlouho neudrží. Teploty nejvýše do osmi stupňů mají panovat i po většinu příštího týdne vyjma úterý, kdy může být až deset stupňů. V noci teploty spadnou až k nule, při zmenšené oblačnosti může mrznout.

Za zvlněnou studenou frontou, která bude v sobotu postupovat přes naše území k východu, k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu až severu. Další studená fronta přejde přes naše území v neděli a v pondělí se do střední Evropy rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. V dalších dnech bude ve výrazném západním proudění postupovat přes západní a střední Evropu k východu frontální systém, za ním k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu.

Jak bude v pátek: Oblačno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Na horách na severozápadě a severu Čech až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Během dne se oblačnost od severozápadu rozšíří i na ostatní území Čech. Nejnižší noční teploty 10 až 6 stupňů Celsia, nejvyšší denní teploty pak 13 až 17 stupňů.

Jak bude o víkendu: V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 stupňů Celsia, nejvyšší denní teploty 7 až 11 stupňů, na východě až 13 stupňů. V neděli bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, nad 1000 m a později nad 700 m sněhové. Noční teploty poklesnou na 5 až 1 stupeň Celsia, přes den bude maximálně 9 stupňů. 

Jak bude v pondělí: Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, nad 600 m sněhové. Nejnižší noční teploty 4 stupně až 0, při zmenšené oblačnosti až -2 stupně. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů.

Vydáno pod