Zveřejnění výslechů bude stát Parkanovou 16 tisíc

Praha - Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová nedávno zveřejnila na internetu výslechy týkající se kauzy údajně předraženého nákupu vojenských letounů CASA. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ale zveřejněním informací porušila pravidla, proto jí udělil pokutu 16 tisíc korun. Vlasta Parkanová sama rozhodnutí zpřístupnila na svém webu, ještě proti němu může podat rozklad.

V půlce srpna bez odůvodnění zveřejnila Parkanová, která v kauze náleží k obviněným, na svých stránkách záznamy výpovědí svědků i obviněných. Mezi ně patřila třeba výpověď expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany Vlastimila Picka.

Úřad soudí, že se Parkanová dopustila přestupku, protože porušila zákonem uloženou povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích. Vedle šestnáctitisícové pokuty má exministryně zaplatit dalších tisíc korun jako náhradu nákladů řízení. Původně Parkanové hrozila stotisícová sankce, po zhodnocení přitěžujících i polehčujících ale úřad rozhodl o pokutě při dolní hranici zákonné sazby.

V souvislosti se zveřejněním výpovědí a dalších dokumentů zvažoval dozorový státní zástupce Jan Kořán uvalení vazby na exministryni kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, se sami ozvali žalobci a stěžovali si. Kořán poté ale svůj postoj usměrnil. V zaslaném prohlášení tehdy sdělil, že podání návrhu na vzetí do vazby prakticky vylučuje a že šlo pouze o úvahy v „teoretické rovině“.

  • O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Kvůli obchodu je vyšetřována Parkanová a tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Policie Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.